Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Raoul Wallenbergsskolan legitimerar sextrakasserier

Jag blir argare och argare. På Raoul Wallenbergskolan i Skövde utsätts unga tjejer för sextrakasserier och sexism av unga pojkar. Skolans rektor och personal kallar in offret (!) det vill säga tjejen och säger åt henne att ändra sig!

LÄS MER: Efter uppmärksammade händelsen - Donya, 15 ombads skyla sig: ”Vi måste ändra sättet vi ser på unga tjejer”

LÄS MER: Rektorn på Raoul Wallenberg svarar på kritiken: ”Gjordes en dålig avvägning”

Vad är det för fel på er, rektor och personal i skolan? Vad är det för fullständigt och okunnigt sätt att ge sig på offret men inte killarna? Det ni skulle ha gjort är följande: kalla in alla killar som är berörda. En och en. Läxa upp dem ordentligt och förklara tydligt att sexuella trakasserier är straffbart.

Ta dit polisen. Testa om pojkarna skall anmälas och ge polisen tid att förklara att det är ett brott. Kalla in föräldrarna och berätta att deras söner sextrakasserar flickor och fråga föräldrarna vad de tänker göra åt saken. Markera att det är förbjudet.

Gå sen ut i skolan och förklara att kvinnor/tjejer har rätt att klä sig hur som helst i det svenska samhället. Precis som ni lärare eller de berörda killarna. Och det har ingen annan människa med att göra. Be offentligt om ursäkt. Vi har en debatt om kvinnor som mördas och kvinnor som misshandlas.

Det ni gör som skola när ni handskas så inkompetent med frågan är att ni legitimerar för de här killarna att det är fullständigt okej att göra vad de vill med tjejer. Ni cementerar och låser fast gamla strukturer som vidmakthåller killars rätt att ta för sig och sextrakassera utan konsekvens.

Ni skuldbelägger dessutom tjejerna så att de kommer att fortsätta genom livet att ta på sig skulden för killars beteende. Är det här verkligen de ni vill vara? Gör om och gör rätt!

Harold Gote

Fotnot: Rektorn på Raoul Wallenbergsskolan har erbjudits att svara direkt på insändaren men han avstod. Han har tidigare svarat på kritiken mot skolan efter den uppmärksammade händelsen i en artikel i Skövde Nyheter.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel