Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Partipolitik hör inte hemma i Svenska kyrkan

I september är det för kyrkoval i Svenska kyrkan. Redan nu är nomineringsgrupper och kandidaturer föremål för debatt. I såväl lokala som rikstäckande medier syns uppladdningen och kopplingen till partipolitiken.

Partipolitiskt inflytande över Svenska kyrkan är en fråga som engagerar. Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) underkänner inte det personliga engagemanget hos de kandidater som står på partiernas listor. Men vi erbjuder ett alternativ för dig som tycker att kyrkans tro och liv ska formas utifrån svenskkyrklig teologi och inte utifrån allmänpolitiska ideologier.

Vi som kandiderar för POSK ger av vår tid och vårt engagemang för den kyrka som ligger oss så varmt om hjärtat. Men vi gör det just som engagerade gudstjänstfirare, medarbetare inom diakoni, barn- och ungdomsverksamhet, kör- och musikliv.

Vår vilja att stå till förfogande på en lista i kyrkovalet är inte grundad i en partipolitisk övertygelse, utan vi menar att de politiska partiernas inflytande över Svenska kyrkan måste upphöra. Då blir Svenska kyrkan en kyrka som på riktigt är fri från staten.

Den som bläddrar i ärendelistorna i Kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, kan lätt se vad den Sverigedemokratiska gruppen motionerar om: minskade bidrag till kyrkans arbete med flyktingar och integration, helt i linje med partiets åsikter. Det nya partiet Alternativ för Sverige rustar för att få, som de skriver, kyrkan tillbaka till svenska folket. Båda dessa partier utser Socialdemokraterna till sina huvudmotståndare.

Därmed görs kyrkan till en skådeplats för en partipolitisk maktkamp, och dessutom med främlingsfientlighet som bränsle. Istället för att låta kyrkan vara en arena för partipolitik vill vi se en gemenskap som speglar Guds vilja i gudstjänst och liv och som tydligt talar om Jesus Kristus.

Vi skapar mötesplatser för närvaro, gemenskap och möjlighet att växa i tro. Fler unga behöver rekryteras till kyrkliga utbildningar för att möta behoven av personalförsörjning och vi behöver utveckla arbetet med det ideella engagemanget.

En röst på POSK är en röst på kandidater som ser individen och gläds åt mångfald. Alla – oavsett kön, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnicitet, funktionsförmåga eller klass – ska mötas med respekt och välkomnas i Svenska kyrkan. Vi vill på kristen grund vara en tydlig röst för social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Och vi vill att den partipolitiska maktkampen med Svenska kyrkan som arena upphör.

Karin Långström, Skövde. Per Lindberg, Skövde. Veronica Pålsson, Skövde. Johannes Ekström, Mariestad. Axel Wilson Nydén, Tibro. Helena Taubner, Hjo.

Samtliga för POSK i Skara stift.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel