Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Överflödet är borta - livet är hotat

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

En ekologisk kollaps sker långsamt inför våra ögon. Överflödet vi tog för givet är borta. Livet är hotat. Den slutsatsen drar ledande Miljöpartister i Skövde i en insändare.

Låt oss samla oss till att fundera lite över biologisk mångfald som ödesfråga. 85 procent av alla ryggradsdjur som lever i sötvatten är borta. Två tredjedelar av flodmusslorna, som filtrerar och renar vatten finns inte mer. Det fattas insekter och de försvinner i oroande takt, siffror mellan 75 och 30 procent nämns.

Varje insekt som bildar ett samhälle eller överhuvudtaget förökar sig ger hopp.

Vad är det som har hänt i vår miljö de senaste 30 åren? Mer plast, mer kemi, mer strålning mer utdikning, effektivisering av odlingsmetoder som utarmar jorden, det är det vi alla kan se. Men det är som om vi saknar förmåga att förstå att de här sakerna sammantaget kan vara något som äventyrar livet på planeten.

Minst hälften av livet i havet är borta och likadant är det på land. Påståenden som dessa kan inte längre mot bevisas eller negligeras. Hälften borta, minst. Det finns fler faktorer att beakta men jordbruket är en avgörande faktor i skeendet. Hur länge ska vi leva i odlingslandskapet utan att ifrågasätta det vi ser?

Det finns stor anledning att sluta använda bekämpningsmedel och konstgödning i jordbruket. Rakt av. Det måste vara svårt för dem som gett råd och främjat industrijordbruk att säga; ”Ursäkta men det var ingen bra idé, vi hade fel”.

Det har investerats prestige och ekonomi i minst 50 år, volymer har vuxit och priser pressats. Jag förstår detta. Men vi ser ett oönskat resultat. En ekologisk kollaps sker långsamt inför våra ögon. Överflödet vi tog för givet är borta. Livet är hotat. Mikrolivet i jorden är i stort sett borta och jorden är utarmad på liv.

MP skriver i sitt program ”Detta ställer stora krav på en politik som tar hänsyn till naturen på ett helt annat sätt än vad som sker i dag. Sverige måste ta ansvar för de effekter vår produktion och konsumtion har på de ekologiska systemen, både här och i andra länder.

”Jag hoppas fler partier formulerat sig, kolla innan du röstar nästa gång. Arbetet har bara börjat men nödvändigheten blir tydlig för allt fler. Det räcker inte med goda ambitioner, nu måste det bli verkstad, alla partier med ansvarskänsla ansluter sig. Vi har våra barn och barnbarns framtid i våra händer. De begär handling av oss. Att bortse från tyngden i budskapet om den pågående massdöden och klimatförändringen är för mig obegripligt naivt.

Eva-Lill Nilsson, Maj-Lis Lindholm, Marie-Louise Karlberg, Janette Leinonen MP Skövde

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel