Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Ny polisinsats på Kavelbro - varför görs ingenting?

I fredags kallades polis till Kavelbro efter ett bråk mellan fyra elever, som resulterade i att en person misstänks för bland annat misshandel. Inte första gången, menar en lärare på skolan som har skrivit en insändare och ger sin bild av situationen. Skolans rektorer ger också ett svar direkt till läraren.

Ett stort polispådrag syntes på Kavelbro på fredagen. Ett bråk mellan elever eskalerade till något så allvarligt att personal såg sig tvingade att kalla in polisen. Återigen skadegörelse med krossade fönsterrutor.

Detta har nu skett upprepade gånger under flera år, varför gör inte skolledningen, kommunen, politikerna och polisen något för att stävja våldet på Kavelbro? Ska det bli vardag för våra elever, oss lärare och övrig personal att uppleva bråk, hot och polisinsatser?

Hur många elever byter program, hoppar av gymnasiet eller byter både skola och kommun på grund av otryggheten? Hur påverkas inlärningen när elever känner oro och rädsla för att gå till skolan? Hur påverkas undervisningen när lärare har våldsamma elever i klassrummet? Vilken personal vågar tillrättavisa elever som tar till hot och våld?

Vet föräldrar om hur det ser ut på Kavelbro? Får föräldrar reda på vilka åtgärder som vidtas för att säkra tryggheten? Informeras de om bråken överhuvudtaget eller tystas alla händelser ned? Prestige får inte hindra skolan från att erkänna vilka problem som finns. Om inte problemen lyfts blir inte åtgärderna tillräckligt träffsäkra.

Hur samarbetar skola, polis och socialtjänst i Skövde? Samarbetar man överhuvudtaget för att få bukt med problemet?   

Nu är det dags att agera och se till att skolorna har tillräckligt med resurser för att förebygga och förhindra hot- och våldssituationer. Upp med kameror, inför trygghetsvärdar och skolpoliser, låt socialen omplacera våldsverkarna omedelbart och stäng av de mest våldsamma eleverna!

Under de år jag jobbat på Kavelbro har otryggheten ökat, både för elever och personal. Det kan inte fortsätta!

Lärare Kavelbro

Svar direkt från skolledningen:

Vardagen är trygg på Kavelbro!

På Kavelbro studerar 839 elever. Fyra av eleverna var i fredags inblandade i ett bråk. Det är inte acceptabelt, men vi vill framhålla att det absoluta flertalet av våra elever är skötsamma. När personalen tillkallade polis i fredags gjordes det i enlighet med skolans riktlinjer mot hot och våld.

Det som hände är högst beklagligt och något vi dagligen arbetar för att minimera. De elever som var inblandade i fredagens bråk är nu avstängda och utredning pågår.

Resultat av elevenkäter och dialogen med vår personal på skolan ger inte alls bilden av någon generell oro – tvärtom är ökad trygghet och trivsel en upplevd trend på Kavelbro.

Vi informerar om det som sker och kontaktar naturligtvis direkt berörda familjer vid de situationer, kränkningar eller andra händelser som strider mot vårt arbete om en trygg skola med god arbetsro.

Det finns ett samarbete mellan skola, polis och socialtjänst i Skövde kommun som vi ser bidrar till en god utveckling i samhället.

Vi hoppas att du som medarbetare kontaktar ditt skyddsombud, fackliga företrädare och/eller pratar direkt med din närmaste chef för att delge dina idéer om hur vi tillsammans kan skapa en ännu bättre skola.

Skolledningen Kavelbro: Mikael Wendt, Sofia Hottöfjäll, Annki Gunnerek och Caroline Hägglund.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel