Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Lidande kan minskas med trygghetsläkemedel

Insändarskribenten, som är specialistläkare Birgit Edin, menar att trygghetsläkemedel kan och bör ordineras i vissa fall även innan en patient förväntas att dö den allra närmsta tiden. Detta för att minska lidande vid en plötslig försämring.

Vi måste komma ifrån att anse trygghetsläkemedel som läkemedel där ordination bara får finnas när patienten förväntas att dö den allra närmaste tiden.

Att ordinera trygghetsläkemedel kan anses som en planering av vården i fall en för övrigt (multi)sjuk patient blir försämrad. Jag kommunicerar ofta med mina patienter vid en medicinsk vårdplanering hur de vill ha det om de blir sämre, till exempel får en förnyad stroke eller en försämring i sin kronisk ischemisk hjärtsjukdom.

Om patienten uttrycker att hen helst vill vara på sitt boende/hemma och inte vill komma in till sjukhus anser jag det som rimligt att planera för vården i hemmet.

Jag brukar säga till patienten att vi kan ge en likvärdig lindrande vård i hemmet vid försämring i grundsjukdomen, men då måste vi planera för det. Dessutom tas det alltid upp att patienten kan ångra sig och att det finns situationer där det behövs sjukhusvård, till exempel vid fraktur och andra tillstånd, där en god symtomkontroll inte kan nås.

Eftersom vårdcentralen bara har öppet 45 av veckans 168 timmar händer de flesta försämringar på tider där ingen ordinarie läkare är i tjänst. Om vi inte på förhand ordinerat trygghetsläkemedel, så behöver det då vid en försämring blandas in en jourläkare. En läkare som aldrig har träffat patienten och som oftast får göra sin bedömning per telefon. Det har förekommit att jourläkaren inte velat ta det beslutet för att de inte har tillräcklig kännedom om patienten och därmed får patienten inte den vård man har kommit överens om. 

Att ordinera trygghetsläkemedel betyder inte att döden alltid är omedelbart förestående. För många multisjuka patienter kan det däremot vara viktigt att känna trygghet i att de kommer att få sina symtom lindrade även vid en oväntad försämring.

Under mina 25 år som läkare har jag träffat många patienter som inte har fått tillräcklig lindrande behandling för symtom som smärta, andnöd, ångest eller illamående i tid men aldrig förlorat en patient för att man givit trygghetsläkemedel.

Birgit Edin

Specialistläkare i allmänmedicin, internmedicin och gastroenterologi, Bräcke diakoni, Vårdcentralen Centralhälsan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel