Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kyrkovalet närmar sig

Kyrkovalet närmar sig och inför valet har socialdemokraten Jesper Bengtsson skrivit en bok, ”Reformismens väg”, där han skildrar socialdemokraternas framgångsrika arbete i Svenska kyrkan.

Från början var man ett mycket kyrkokritiskt parti och ville avskaffa statskyrkan, men så ändrade man strategi och beslutade istället, att gå in i, och inifrån förändra kyrkan utifrån socialdemokratiska värderingar.

Vilket man ju lyckats väldigt bra med. I kapitel efter kapitel redogör Bengtsson för hur man framgångsrikt lyckats förvandla en konservativ institution som Svenska kyrkan till en organisation väldigt mycket präglad av socialdemokratisk ideologi. Däremot hittar man så gott som inget engagemang i boken för det som är Kyrkans egen målsättning: ”att hjälpa människor till tro på Kristus, att skapa och fördjupa kristen gemenskap, utbreda Guds rike och återupprätta skapelsen” (ur Svenska kyrkans kyrkoordning). Möjligen kanske den sista punkten om att återupprätta skapelsen.

Jag känner socialdemokrater och andra politiker som har ett engagemang för Svenska kyrkan utifrån kristen tro och inte bara som en plattform för en viss politisk ideologi, och många av dem gör en stor insats för Kyrkans arbete. Det är verkligen inte dem jag kritiserar.

Men efter att ha läst Jesper Bengtssons bok känner jag, som säkert många andra också gör: När ska vi äntligen bli av med de politiska partiernas utnyttjande av kyrkan för sina egna, politiska syften.

Det bestämmer vi som röstar. I september är det kyrkoval och nu finns det många politiskt oberoende grupper att rösta på. Gör det! Och de grupperna tar emot alla som vill vara med och göra en insats för kyrkans liv och arbete. En av de oberoende grupperna är Frimodig kyrka. Vi utgår inte från en politisk ideologi, utan arbetar utifrån Svenska kyrkans egen målsättning. Vi kämpar för en kyrka, som frimodigt lyfter fram den kristna trons skatter och hjälper människor att upptäcka och leva i dem. Och det är ju det som Svenska kyrkan är till för.

Rune Hjelm, Frimodig kyrka

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel