Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: ”Kommunen ger inte stöd till Kina”

Svar till insändaren ”Falköpings kommun och stödet till Kina”:

Det är en anmärkningsvärd sanning ”Före detta kommunpolitiker” slår fast i insändaren om kulturutbytet med Kina.

Vi kan börja med att slå fast att kommunen inte ger stöd till Kina eller kulturutbytet som sker.

Kulturutbytet har skett mellan Falbygdens Mat och Kultur, Falköping Nu och Kinas Kulturcenter i Stockholm där Falköpings kommun beretts tillfälle att träffa Kinas kulturattaché, handelsattaché, ambassadör och konsul, vilket man har bejakat i former som handlar om värdskap när gäster kommer till kommunen.

Kostnaderna för värdskapet har de båda ekonomiska föreningarna stått för och kineserna har bekostat kulturutbytet med egen budget.

Detta har inneburit att vi fått ta del av professionella kulturarrangemang och möta kinesiska kulturaktörer som gjort besök i Falköping då de varit på Sverigebesök på kulturcentret i Stockholm.

I Falköping har det genererat cirka 500 gästnätter, köp av tjänster från Falköpingsföretag och öppnat för exportfrågor som kan ge näringsverksamhet i Falköping.

Att Falbygdens Mat och Kultur och Falköping Nu engagerat sig i detta beror på att vi har haft gästkonstnärer från Peking under Konstnatten, vilket intresserat Kinas Kulturcenter i Stockholm för ett kulturutbyte.

Vi tror att nätverkande, gott värdskap och kulturutbyte skapar kontaktytor mellan människor, relationer och medmänsklighet. Att avfärda, utesluta och förneka skapar fördomar och konflikt. Med kulturutbyte internationellt, nationellt eller lokalt, skapar vi relationer och ett lärande om varandra vilket skapar utveckling. Hur skulle världen kunna förändras annars?

Så, kostnaden för kommunen har varit cirka 35 000 kr under tre år och då är det kostnader för värdskap i form av luncher och middagar. Kineserna har lagt cirka 700 000 kr i Falköping i gästnätter och köp av teknik för sina framträdanden. Därtill kommer möjlig framtida export av livsmedel från Falbygden.

Falbygdens Mat och Kultur och Falköping Nu kommer fortsättningsvis att vårda relationerna, arbeta för ett fortsatt kulturutbyte i samverkan med näringslivet i Falköping och med Västra Götalandsregionen och förhoppningsvis också med Falköpings Kommun.

Gerth Bragnå/ordf. Falbygdens Mat och Kultur