Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: ”Kommer morgondagens generationer att få njuta av flyttfåglarnas ankomst på våren?”

Det är inte bara klimatkrisen som är akut. Den biologiska mångfalden är hotad och vi som lever idag lever mitt i en artutrotning.

Kommer morgondagens generationer att få njuta av flyttfåglarnas ankomst på våren? Av att se den myllrande mångfalden av insekter på sommaren? Av att se allt pånyttfödas varje år? Och hur ska framtida generationer äta sig mätta om de livsviktiga pollinerarna minskar kraftigt?

Nu fortsätter Miljöpartiet stärka skyddet för djur och natur. Den nyligen presenterade budgeten för 2021 från MP+S-regeringen är den mest kraftfulla miljöbudgeten i Sverige någonsin. Miljöbudgeten har tredubblats sedan Miljöpartiet tog plats i regeringen för sex år sedan. Över 1000 nya naturreservat har inrättats sedan 2014 och satsningarna utökas nu. Annat som satsas särskilt på i budgeten är återställning av våtmarker och ett generellt stopp för bottentrålning i skyddade områden. Liksom bekämpning av invasiva arter och ett främjande av ekologiskt jordbruk, för att bara ta några exempel. 

Visst önskar vi gröna att vissa saker gick ännu snabbare, inte minst gällande omställningen av det svenska skogsbruket som i sin nuvarande form är förödande för såväl miljö som människa. Men vi har sett till att en del av statens mindre skogsinnehav sedan ett par år tillbaka brukas hyggesfritt och där fortsätter kampen.

Även Västra Götalandsregionen gör stora insatser för en bättre miljö. Regionen är med och finansierar strandstädning i Bohuslän. I den av regionen ägda Botaniska Trädgården i Göteborg kan allmänheten gratis ta del av en växtsamling i världsklass. Våra naturbruksskolor utbildar inte bara framtidens arbetare inom de gröna näringarna utan står också för ett stort utvecklingsarbete inom den biologiska mångfalden.

 Det är lätt att ta naturen för given, men det är en kamp som måste föras hela tiden. För många väger den lätt när det finns en skatt att sänka eller starka ekonomiska intressen att skydda. Genom satsningarna från regeringen och regionen möjliggörs för fler att njuta av naturens prakt och rikedom. 

Emma Nohrén, ordförande Miljöpartiet Västra Götaland

Ulrika Frick, regionråd Miljöpartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel