Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kloka ord från Greta Thunberg

Greta Thunberg "läxade" i förra veckan upp journalisterna på DN och därmed i princip alla journalister. Citat från hennes tal på DN-redaktionen:

Klimatkrisen handlar i dag bara om en sak: Tid! Utan tidsaspekten har vi ingen klimatkris. Om vi bortser från tidsaspekten så kan vi fortsätta som nu och bortse från alla obekväma beslut och konkreta åtgärder som måste till. Om vi bortser från tidsaspekten kan vi säga ja till Preem i Lysekil. Om vi bortser från tidsaspekten kan vi låta marknaden själva driva "nya gröna lösningar". Om vi bortser från tidsaspekten är klimatkrisen en politisk fråga bland alla andra frågor. Sluta fokusera på mig, att jag har en gul regnjacka och flätor är oväsentligt, fokusera istället på klimatkrisen.

Vill du också skriva en insändare? Gör din röst hörd i SN – här kan du lämna in din text.

Rapportera om vår resterande koldioxidbudget som krymper oroväckande fort. Om vi uppnår den oåterkalleliga kedjereaktion som kallas "tipping point" då är klimatet bortom all mänsklig kontroll. Koldioxidbudgeten borde bli vår nya valuta. Nyligen släppte svenska klimatforskare en rapport som säger att vi från och med nu måste minska våra utsläpp med 15 procent per år om vi ska uppnå Parisavtalet. Medierna, den tredje statsmakten, är det viktigaste vi har, har ansvar för att informera oss människor om den klimatkrissituation vi befinner oss i.

Jag har bara en enkel skylt av masonit och ett tvitterkonto, - ni har helt andra resurser! Ni är vårt hopp! Kloka ord från Greta Thunberg, tycker:

Sture Grönblad

Läs också: Greta Thunberg är miljöveteranen Sture Grönblads idol: ”Hon har lyckats sätta klimatfrågan på allas läppar”

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel