Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Kärnkraft – ”Tur att inget hänt under tiden!”

Efter kärnkraftkatastrofen i Fukushima år 2011 införde EU skärpta säkerhetskrav på kärnkraftverk.

Som en följd av detta beslutade Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten år 2014 att alla Svenska kärnkraftreaktorer efter 1 januari 2021 måste ha ett oberoende härdkylsystem som ska kunna kyla reaktorhärden i minst 3 dygn om all annan kylning faller bort. Ett sådant system kostar ca 500-700 miljoner kronor per reaktor varför på grund av huvudsakligen lönsamhet, så har 4 av våra återstående 10 reaktorer nu stängts för gått och ska rivas, vilket tar 10 år.

Resterande 6 reaktorer har under hösten 2020 färdigställt sådana system och nu i dagarna fått godkännande av Strålsäkerhetsmyndigheten. Tur att inget hänt under tiden, säger jag!

I Fukushima pågår fortfarande ”räddningsarbetet” och 4 000 personer arbetar fortfarande med det dagligen och får göra så i decennier framöver. Vid kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 evakuerades Skövdes dubbla folkmängd som aldrig kan återvända till sina hem.

Sture Grönblad, kärnkraftmotståndare. 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel