Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare - Isoleringen gör oss sjuka

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Maj och Kjell har spelat bridge tillsammans i 60 år, men denna smärtsamma vår har de inte kunnat träffas alls på flera månader.

Som en effekt av corona-pandemin råder totalt besöksförbud på landets äldreboenden. Vi liberaler vill hitta trygga vägar för människor att träffas.

Boende på särskilt boende behöver skyddas från smitta, men de måste också få livskvalitet under den tid de har kvar. Vi måste förebygga både skador av viruset och av värkande längtan och påtvingad ensamhet. Därför föreslår vi att Socialstyrelsen snabbt och nogsamt söker vägar för människor att mötas och att Folkhälsomyndigheten tar på sig ledartröjan inte bara mot viruset, utan också mot ensamheten. 

Först besöksfrågan, som är svår - om sköra boende smittas kan de behöva långvarig hjälp från redan hårt tyngd sjukvård. Andra boende får självklart inte utsättas för risk: var och ens frihet måste ovillkorligen sluta där någon annans frihet börjar. Samtidigt visar studier att det inte är anhöriga, utan personal, som fört in smittan på äldreboendena. Liberalerna kräver att regeringens Coronakommission söker svar på hur smittskyddet påverkades av att personal inte hade tillgång till skyddsmateriel och av att hemtjänsttagare i snitt träffar 16 personer under bara två veckor. 

Vi vill att staten gör ett försök att låta fler människor som älskar varandra få träffas. Därför brådskar det med Socialstyrelsens redovisning av vilka undantag som kan göras från besöksförbudet i äldreboendena, och det behöver tas fram riktlinjer om hur detta kan genomföras. Inte minst borde symtomfria 70-plussare som varit isolerade hela våren kunna träffa partners ute i det fria, även om de bor på ett särskilt boende.

Så ensamheten. Det kan dröja länge innan vi får fungerande vaccin och effektiva antivirusmedel till alla som behöver, och allt eftersom tiden går under pandemin behöver vi ta allt större hänsyn till den ohälsa som 70-plussarnas påtvingade isolering för med sig. Isolering gör oss sjuka i psykisk ohälsa, infektionskänslighet och hjärt-kärlsjukdom, så vi liberaler föreslår att Folkhälsomyndigheten snarast knyter till sig geriatrisk och psykiatrisk expertis för att mota ensamhetens verkningar.

Covid-19 har slagit skoningslöst mot de mest utsatta grupperna i samhället: äldre, sjuka och personer i särskilda riskgrupper. Vi kommer envist att slita för att den bördan inte på några villkor ska bli större än absolut nödvändigt.

Barbro Westerholm, riksdagsledamot, talesperson årsrika (L)

Lina Nordquist, riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson (L) 

Anita Afzelius-Alm, Liberala seniorer, Skaraborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel