Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: ”Ge våra pensionärer en julklapp Nyamko Sabuni”

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Sverige har de sämsta pensionerna i Norden konstaterar Liberalernas lokalförening i Skövde. Nu uppmanar de partiledaren Nyamko Sabuni att få med flera politiska partier med på att reformera det svenska pensionssystemet.

Inför Liberalernas Landsmöte lämnade Johan Ekström in en motion ”Reformera vårt pensionssystem” från Skövdes lokalförening. Syftet var att Landsmötet skulle ge partistyrelsen i uppdrag att utreda och arbeta fram ett förslag till ett reformerat pensionssystem till den nivå (70%) som skulle gälla i början av 2000-talet. Motionen blev besvarad i positiv anda.

Inkomstpensionen följer löneutvecklingen och är beroende av de inbetalningar som görs av dem som arbetar. Därför får det inte bli obalans i systemet genom färre i arbete så att den automatiska bromsen slår till och temporärt minskar inkomstpensionen. Fler jobb och god ekonomisk tillväxt är därför av stor vikt.

Det visar sig nu att pensionärerna har halkat efter lönerna med 20 procent sedan 2007. Dessutom har prishöjningarna ökat kraftigt på livsmedel och hyror i förhållande till snittpensionen under denna tid. Maxbeloppet för bostadsbidrag har tappat nästan 14 procent i förhållande till hyror under denna tid. De skattesänkningar som gjorts har inte kunnat kompensera skillnaderna.

I början av 2000-talet skulle pensionen motsvara cirka 70 procent av inkomsten. Idag är den nere på mellan 50 och 55 procent och kommer år 2025 falla till cirka 40 procent om inget görs. Den lägre skatt som införts höjer inte pensionen för de flesta pensionärerna. Det positiva är att flera av de sämst ställda pensionärerna fått det bättre. Men de som jobbat under många år har i princip hamnat på samma nivå och får inte högre än dem som varit utan arbete och inte betalat någon pensionsavgift alls.

Sverige har de sämsta pensionerna i Norden och ligger på plats 25 bland EU-länderna. Lokalföreningen i Skövde önskar nu att du, Nyamko Sabuni, som modigt startat som vår nya partiledare står upp på barrikaderna för att få flera politiska partier med på att reformera vårt pensionssystem. Liberalerna drev igenom den första allmänna folkpensionen i Sverige år 1913. Genom Bo Könberg reformerades pensionssystemet på 1990-talet då det också var på väg att urholkas.

För Liberalerna Skövde

Ulla-Britt Hagström, ordförande

Christer Winbäck, Gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel