Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Förslag på hur vägar och gator i centrala Skövde kan förbättras

Civilingenjör Jamal Hammour har flera förslag som han ser kan göra vägarna och gatorna i de centrala delar av Skövde bättre.

Har tidigare jobbat med just vägar och gator i mina tidigare arbeten. Har utifrån denna kunskap observerat att det finns många gropar i vägarna och gatorna där regnvattnet samlas. Regnvatten samlas också på platser som är lägre än nivån för dräneringsnätet för regnvatten. Vidare har jag märkt att på vissa ställen finns det ett brustet i asfaltlager och tydligt häckning på många ställen.

Lappningstekniken som används vid underhåll av det övre lagret, det vill säga asfalten, kostar mycket pengar. Det är ofta inte framgångsrikt på grund av brist på god valsning och dess bristande överensstämmelse med de tekniska specifikationerna för villkoren för valsning av basskiktet, det vill säga lager under asfalten, vilket leder till markförsämring.

Enligt min åsikt orsakas pott hål i asfaltlagren av:

1. En minskning av kvantiteterna av bindemedlet för komponenterna i asfaltblandningen "dvs bitumen".

2. De stora dimensioner av sten som används i asfaltblandningen.

3. Grus är inte vältvättade innan rostning.

När det gäller orsaken till häckning i asfaltlagret beror det på:

1. Att inte rulla med gummirullar efter att ha rullat dem med en järnrulle tills utrymmet mellan komponenterna i asfaltblandningen är fyllda.

2. En ökning av storleken på aggregat som används i asfaltblandningen.

Orsakerna till ett brustet asfaltlager beror på bristen på tjocklek vid asfaltering av "lappning" och på grund av den kraftiga temperaturminskningen som leder till bristen i detta lager.

När det gäller bristen på dränering av regnvatten beror det på fel på nivån.

Därför anses att det som har nämnts ovan måste tas i beaktande för implementering och underhåll av vägar så att offentliga pengar inte slösas bort och att en hälsosam miljö bevaras.

Civilingenjör Jamal Hammour

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel