Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Agerar Skaraborgs kommuner för att stärka svensk skola i avtalsrörelsen?

Det är allvar nu. Efter senaste årens nedskärningar, och coronapandemin, är lärarna och skolledarna frustrerade och slutkörda. Vi har tagit ett enormt ansvar, stått upp för barnen och eleverna, och fortsätter göra det. Nu är det dags för kommunerna att ta sitt ansvar - därför kräver vi ett avtal som på riktigt ger lärare och skolledare rätt förutsättningar.

Vi vill få med kommunerna på skarpa åtaganden som förbättrar situationen över hela Sverige. Balansen mellan uppdrag och förutsättningar har högsta prioritet. Arbetsmiljön, möjligheten till planering och uppföljning samt möjligheten till utveckling måste säkras på varje arbetsplats. 

Arbetsgivarnas vision är effektivisering och flexibilitet, och respekten för de ekonomiska ramarna framhålls som särskilt viktiga. Men i en likvärdig skola är det orimligt att en elevs hela framtid ska bero på var hen bor och kommunens skatteunderlag. 

Ett partsavtal kan inte lösa underfinansieringen av svensk skola på längre sikt. Men här och nu krävs det ett avtal som en gång för alla kommer till rätta med lärares och skolledares arbetssituation. 

Sverige behöver fler som vill, kan och får utvecklas som lärare. Lärare och skolledare med rätt förutsättningar är garanten för en bättre skola. SKR måste börja se höjda lärarlöner och hållbar arbetsmiljö som en investering. Det är hög tid för SKR att tillsammans med oss ta ett kraftfullt nationellt grepp för mer attraktiva villkor för läraryrket.

Lärarförbundets ordförandegrupp, valkrets R län:

Karin Lindh, Essunga

Hanna Filipsson, Falköping

Lina Thordson, Falköping

Rickard Göransson, Grästorp

Monika Gustavsson, Gullspång

Anna Arnerfors, Götene

Carina Bergh, Hjo

Ulrika Axén, Karlsborg

Ulrika Lindahl, Lidköping

Therése Eriksson, Mariestad

Mari Velander, Skara

Heléne Sandstedt, Skövde

Liza Strid, Tibro

Jonas Storm, Tidaholm

Monika Olsson, Töreboda

Johan Berg, Töreboda

Aslaug Hardardottir, Vara

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel