Det är hundräddningsorganisationen Dog Rescue som står bakom arrangemanget Walk of the Strays som anordnas på många platser runt om i Sverige och även andra länder. Syftet med promenaden är att ena människor och skänka en tanke till djur som ingen äger och är dumpade på gatan runt om i Europa.

 

Samtidigt som deltagarna tar ställning för de utsatta djuren så skänks deltagaravgiften på 20 kronor till den mobila klinken i Rumänien som arbetar med att kastrera gatuhundar, ger råd och behandlar djursjukdomar. Enligt Dog Rescue kan en tik under sin levnadstid ge upphov till 65 000 hundar, hundar som är oönskade med ett ständigt överhängande hot att svälta, frysa, bli sjuk eller påkörd. Eller som Ylva Gefverts hund, Lia, hamna i ett av de kommunala hängnens trånga boxar för resten av deras liv.
- I januari 2013 såg jag en så vacker hund där, som såg så ledsen ut. Min rättskänsla tillät inte mig att lämna henne där. Nu bor hon hos mig och har anpassat sig mycket bra, menar Ylva som är initiativtagare till insamlingspromenaden i Skövde.

 

Hennes engagemang väcktes i samband med att ett av lagen i tv-programmet Fångarna på fortet skänkte sina prispengar till en svensk hundräddningsorganisation.
- Jag började följa deras Facebooksida, skänkte pengar och samlade fb-vänner. Jag vaknade mitt i nätterna och låg och funderade på vad jag skulle kunna göra, skicka pengar, skriva till politiker, skriva på petitioner.
Walk for the strays arrangeras söndagen den 18 augusti och utgår från hundrastgården vid Vadsbovägen. Promenaden går genom staden och avslutas i Boulogner med fika.
Den totala summa som samlas in under promenaden kommer en anonym givare från Skövde ge lika mycket till för att sedan skicka vidare pengarna till Dog Rescue och hundarna i Rumänien.

Lia har anpassat sig bra till sitt nya hem i Sverige hos Ylva. På söndag arrangeras en promenad för att stöta fler gatuhundar i Europa.