Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Innan man sätter spaden i jorden

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Jag har först nu haft möjlighet att sätta mig in i turerna kring den planerade Platåskolan.

Vad bör man tänka på innan man sätter spaden i jorden?

Jo, både fördelar och nackdelar när det gäller omgivningen. Inte minst för barnen, dessa ska inte klämmas in, utan kunna se en horisont.

Ta Ållebergsgymnasiet som ett exempel, det är vänt mot Ålleberg. En skola måste ha en skolgård, som motsvarar skolbyggnaden, oavsett om denna innehåller två, tre eller fyra våningsplan. Skolgården skall vara dimensionerad efter hur många barn som går på skolan. Det ska finnas möjligheter att spela fotboll och utöva andra aktiviteter på rasterna. Ungdomarna ska inte bara sitta och trycka med pekfingret på mobiltelefonen.

Tänk efter kring detta innan bygget dras igång.

Ållebergsgymnasiet har en bra lösning, även om den inte är fullgod. Skolgården är för liten. Ungdomarna måste kunna motionera mer.

Om gamla sjukhuset, numera Collegium Park, hade varit ledigt eller om det kommer att bli ledigt är detta en alldeles perfekt plats att förlägga den nya skolan till. Den platsen uppfyller mer än väl kraven på vad som kan förväntas vid byggandet av en ny skola. Då uppfylls kriteriet ”Innan man sätter spaden i jorden”.

Bengt Bergman

F.d. Bonde

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel