Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget beslut om tre zoner i kollektivtrafiken

Förslaget om att göra om dagens över 70 zoner i kollektivtrafiken till tre ska utredas ytterligare. Det blev inget beslut vid det sista regionfullmäktigemötet för mandatperioden.

Vid tisdagens regionfullmäktigemöte beslöts efter votering att ärendet återremitteras. I debatten var det Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som förespråkade att ärendet skulle utredas vidare innan förslag fattas. Sverigedemokraternas Heikki Klaavuniemi förklarade att man fått svar på sina frågor och stödde förslaget.

Det räcker med en tredjedel av rösterna i regionfullmäktige för att få till en återremiss och det lyckades, då 59 röstade för det och det krävdes 49 röster.

– Det finns fördelar med färre zoner. Vänsterpartiet ser på sikt helst en zon, sa Egon Frid (V).

För pendlare i Skaraborg som åker över kommungränsen väntas tre zonsförslaget innebära lägre kostnader, men Egon Frid varnade för att det kan bli dyrare för Göteborgarna.

– Vi hade helst sett att det infördes med en garanti för att ingen behövde betala högre priser, sa Egon Frid.

Ulrika Frick (MP) menade att det står Göteborg fritt om de vill subventionera resandet.

– Det är helt oberoende av principbeslutet idag. Det här är en jätteförenkling för alla invånare i Västra Götaland, sa Ulrika Frick.

– Att gå från över 70 till tre zoner är bra i grunden, men vi i S saknar svar på frågor vi ställt under resans gång, sa Carina Gullberg (S) från Gullspång i debatten.

Enligt Socialdemokraterna var det en stor brist i beredningen av ärendet att de olika delregionala kollektivtrafikråden fått olika underlag i frågan. Man ville också utreda bland annat om fler kommuner kan ingå i zon A (Göteborgs-zonen).

Ulrika Frick tyckte att det var på oklara grunder som Socialdemokraterna ville fördröja tre zonsförslaget.

– Ni kanske vill hålla på med den här frågan i ytterligare åtta år. Idag har vi chansen att äntligen förenkla biljettsystemet, sa Ulrika Frick, men hon fick alltså inte gehör i omröstningen.