Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ingen akut brist på blod - ”Vi har jättebra blodgivare”

Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har gått ut med en varning för sjunkande blodlager under sommaren. Men på Blodcentralen vid Skaraborgs sjukhus råder ingen brist för närvarande.
– Behovet av blod finns alltid, men vi är inte i akutläge, säger Anette Hagstedt på Blodcentralen vid Skaraborgs sjukhus.

Sahlgrenska universitetssjukhuset har gått ut med varningen för sjunkande blodlager efter att antalet blodgivare minskat den senaste tiden. På Skaraborgs sjukhus där Blodcentralen sköts av Unilabs råder ingen akut brist på blod.

– Vi har ett bra lager av blod. Blodtappningen har fungerat jättefint i sommar. Vi är tacksamma för att givarna kommer hit och tappar sig även under sommarperioden. Vi har mycket bra blodgivare som kommer regelbundet, säger driftschefen Anette Hagstedt.

Eftersom blod är en färskvara som bara håller i sex veckor behövs ständigt påfyllning av blodlagret. Kroniskt sjuka barn och vuxna behöver blod regelbundet. Blod används också vid cancerbehandlingar, förlossningar, olyckor och vid ett flertal andra situationer i vården där patienter behandlas.

Tidigare under coronapandemin, när smittan ökade även i Skaraborg, minskade besöken av blodgivare något i Skaraborg, men det var bara en kortare period. Blodcentralen har gått ut med information om vad som gäller för blodgivning under pandemin.

För att ge blod ska man vara fullt frisk och inte ha haft förkylningssymtom de senaste 14 dagarna. Blodcentralen följer Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsens bestämmelser kring blodgivning under pandemin.

För att möta det ökande antalet covidpatienter drog Skaraborgs sjukhus ner på planerade operationer i våras. Detta minskade behovet av blod för denna typ av operationer, men behovet kvarstod för många andra situationer i vården. Det dras även ner på planerade operationer under semesterperioden på sommaren.