Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga renodlade likhundar kvar hos polisen

Svensk polis har sedan ett år tillbaka inga sökhundar som är specialiserade på att enbart söka efter lik, rapporterar Ekot.

De kriminalsökhundar som finns kan visserligen söka efter flera olika saker, som narkotika, sperma – och lik. Men i vissa fall är det önskvärt med specialiserade liksökhundar. I det uppmärksammade fallet med den försvunna 17-åriga flickan i Uddevalla lånades en hund in från Tyskland. Med hundens hjälp hittades en kroppsdel från flickan.

Bristen på likhundar är bekymmersamt, anser åklagaren i fallet, Jim Westerberg.

– Det tar tydlig tid att få fram bra likhundar, och renodlade likhundar, som den här tyska hunden var. Det är ett problem, säger han till Ekot.

Polisen utreder nu, enligt Ekot, hur många polishundarna ska vara och vad de behöver kunna. Utredningen gäller också om Sverige ska ha egna liksökhundar eller om sådana ska lånas in vid behov.