Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inga grova brott mot strandskyddet i Valle

Hur sköter sig fastighetsägarna vid sjöarna i Valle? Okej, menar länsstyrelsen efter att ha granskat hur strandskyddet sköts.

Valle

Strandskyddet ska värna allemansrätten och för att skydda växt- och djurlivet i vatten och strandmiljöer. Under 2019 deltog Skara kommun i den gemensamma strandskyddstillsynskampanjen som Miljösamverkan i Västra Götaland och Hallands län tillsammans genomförde.

Kommun gjorde strandskyddstillsyn på sammanlagt 21 fastigheter vid tre sjöar i Valle sommaren 2019.

De tre sjöar som kontrollerades var Husgärdessjön, Bysjön och Skärvalången. Syftet har varit att se hur strandskyddslagen efterlevs i praktiken.

-Syftet med tillsynskampanjen är inte enbart att kontrollera efterlevnaden utan målet är även att det ska leda till ökad medvetna om strandskyddets syften och regler, och det kan i sin tur förebygga överträdelser i framtiden, säger miljöstrateg Abbe Sahli i ett pressmeddelande.

Tillsynen har haft fokus på privatiserande åtgärder, som uppförande av bryggor, förråd och gäststugor.

Resultatet? Få allvarliga överträdelser av strandskyddslagen. däremot finns det en del mindre överträdelser. Det gäller exempelvis utemöbler som ställs ut på ett sätt som har en privatiserande effekt av områden som allmänheten egentligen ska kunna vistas i.