Skövde bilringar har betalat av sin sista skuld. Företagets vd Johan Günthner är tillbaka i lokalerna, efter ett och ett halvt år. Han utstrålar entusiasm. Företaget har just påbörjat en process där alla anställda ska arbeta sex timmar om dagen med full lön.

Det finns de som tror att det här inte går. Jag tror att jag får helare, gladare personal.

En anställd som får tid till annat än jobbet riskerar inte att jobba sig sjuk, helt enkelt.

För ett par år sedan såg situationen annorlunda ut. Johan Günthner hade kommit tillbaka efter en tre månader lång sjukskrivning och framför sig hade han en hög med hundra oöppnade kuvert. Han började öppna breven, ett efter ett. Det var fakturor, betalningsanmärkningar, brev från inkasso och Kronofogden. Företaget hade 18 miljoner kronor i skulder.

Grundat av farfar

Skövde bilringar har en lång historia. Det är nästan 50 år sedan Johans farfar startade däckverkstad på Lögegatan i centrala Skövde. Företaget togs över av Johans far Berndt Günthner och låg under många år vid Skararondellen.

Johan började tidigt jobba i verkstaden.

Jag var nio år och sorterade ventilhattar. Jag fick tio öre för varje, minns han.

Långt senare tog han över rollen som verkställande direktör efter sin pappa. Företaget gick bra, men Johan Günthner ville utöka. Han köpte mark vid Karstorpsrondellen och började bygga nytt år 2008.

Omsättningen fördubblades. Kostnaderna fyrfaldigades. Johan Günthner minns själv hur han yttrade att det nog krävs en idiot för att satsa 15 miljoner i något som omsätter sju och en halv.

Jag skulle ha tänkt lite större. Jag var fast i brinnet och i att förvalta kunder.

Ramlade ihop

2013 skulle bli vinnaråret. Istället kom vd:ns personliga krasch.

Johan Günthner brukade säga att han inte var typen som blev utbränd. I efterhand kan han se hur tecknen fanns där redan 2012. Han hade svårt att sova, privatlivet fick stå tillbaka och han slutade att laga mat, trots att han alltid haft ett stort intresse för det.

Människor han mötte sa att han borde ta det lugnt. Han förstod inte vad de menade.

Inte förrän en dag i april 2013, högsäsong.

Jag bara ramlade ihop.

Han vaknade upp på mattan på golvet vid kundmottagningen och förstod inte vad som hade hänt. Kanske hade han fått en hjärtinfarkt?

Det var ingen hjärtinfarkt, men han sov i en vecka och blev sjukskriven i tre månader.

Nära konkurs

Johan Günthner hade anlitat en konsult i januari 2013 för att skapa ordning och reda i företaget. Konsulten blev nu ställföreträdande chef. Det blev dyrt. Dessutom hade Johan under lång tid varit dålig på att delegera, vilket innebar att mycket information och många rutiner fanns enbart i hans huvud.

Vid årsskiftet 2013-2014 var en konkurs nära. Flera vändor ledde till sist till rekonstruktion av företaget, vilken Johan Günthner genomförde själv med hjälp av en lokal advokat, Allan Sarenmalm. Själva fastigheten såldes och Skövde bilringar kunde börja betala av sina skulder.

Johan Günthner kom egentligen inte tillbaka till Skövde bilringar på ett och ett halvt år. Istället hyrde han ett kontor inne i centrum. Därifrån började han reda upp saker, i tur och ordning, utan att bli avbruten.

Min terapi blev att jag bestämde över min egen tid. Jag har också träffat otroligt många människor som har haft samma resa.

Ett stort stöd har han fått av sin far, som fortfarande arbetar i företaget, och från kunder.

Kunderna är mina supportrar.

Ny syn på arbete

Johan Günthners syn på arbete och vinst förändrats sedan han gick in i väggen. Inom ett halvår är målet att personalen på Skövde bilringar ska jobba i sextimmarspass, som överlappar varandra. Därmed kan öppettiderna utökas.

Jag är inte orolig för att vi inte får med oss vinsten. Men det är människorna som är de viktiga.

Han har anställt en verksamhetsansvarig/verkstadschef, Jimmy Fransson, som just nu håller på att genomföra förändringar enligt lean production-tänket.

Vi ska använda det för att öka välmåendet, säger Johan Günthner.

Om de anställda får mer tid med sin familj eller till sina fritidsintressen kommer de att jobba effektivare den tid de är på jobbet, tror han.

Johan Günthner hoppas att fler arbetsgivare går samma väg.

Jag är helt övertygad om att det är ett paradigmskifte på gång. Jag själv ser inte alls någon annan väg att gå.