Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inför nationellt förbud mot böneutrop

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Enligt ett beslut från polismyndigheten står det sedan några veckor tillbakaklart att en muslimsk förening i Växjö kommun får tillstånd till böneutrop.

Det kommer att ske veckovis till en maximal ljudnivå på 110 decibel – det vill säga ungefär liknande nivå som under en rockkonsert. Nu står det dessutom även klart att Islamiska Kulturföreningen i Karlskrona får tillstånd till böneutrop.

Med anledning av detta ställer sig många av oss frågande till vad de boende i närheten tycker, men tyvärr verkar varken föreningarna ifråga eller polisen ha tagit hänsyn till deras eventuella synpunkter.

Det är dessutom inte omöjligt att det här beslutet sätter standarden för resten av Sverige, vilket innebär att det kan komma att bli aktuellt med böneutrop även i kommuner här i Västra Götaland.

Detta oavsett vad invånarna själva tycker.

Sverigedemokraterna har länge varit tydliga med vår oro kring växande islamisering av Sverige, och detta är bara ännu ett fall i mängden där det svenska majoritetssamhället tvingas göra avbön på sina egna traditioner och normer till fördel för en religiös minoritet.

Religionsfriheten är självfallet en viktig del av vårt demokratiska samhälle, men det är fullt möjligt att utöva sin religion utan att högljutt proklamera ut sitt budskap till allmänheten. Vår bestämda åsikt är dessutom att Islam inte ska främjas som institutionaliserad i ett västerländskt, kristet land som vårt och att böneutrop därmed inte hör hemma i det offentliga rummet.

Sverigedemokraterna menar att ovanstående borde vara en självklarhet. Vi vill därför se ett nationellt förbud mot böneutrop i hela Sverige. Till dess det är på plats, så är det dock centralt att medborgarna i de kommuner frågan är aktuell får säga sitt genom folkomröstning. Medborgares röst och beslut är fundamentalt. Frågan är bara om de övriga partierna är beredda att skriva under på det, eller om de kommer fortsätta att ducka frågan även framöver.

Aron Emilsson (SD)

Kultur- och samfundspolitisk talesperson

Jonas Millard (SD)

Ledamot i konstitutionsutskottet

Josef Fransson (SD)

Riksdagsledamot och ledamot i Skövde kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel