Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IFK i semifinal 2020 målet för hemvändaren Ulf

Nu är han tillbaka i moderklubben IFK Skövde för att för att åter föra den till Sverige-eliten. Möt Ulf Nyström, 48. – En spännande och stimulerande uppgift, tycker den nye sportchefen.

IFK Skövde var under många år i absolut toppklass i svensk elithandboll på herrsidan med SM-finaler både 2005 och 2007 som toppnoteringar.

De senaste säsongerna har dock Blåvitt varit långt ifrån slutspel och till och med fått kvalspela för elitseriestatus 2015 och 2016.

Dessutom har ekonomin inte varit den bästa. Nu är ekonomin sanerad och IFK Skövde kan se framåt och sikta mot toppen igen. I det läget har Blåvitt kallat på en tidigare trotjänare som vet vad det handlar om – Ulf Nyström.

Han var engagerad i IFK Skövdes framgångsrika verksamhet 1988-1998 och under 1999-2001, men har varit borta från stan under mer än 17 år.

Varför blev det IFK Skövde igen?

– Jag fick en fråga av klubben att komma tillbaka och utifrån det förde vi en dialog som mynnade ut i det här samarbetet. Jag jobbar inte heltid som sportchef, har kvar min tjänst på handbollsgymnasiet i Örebro, två pass i veckan.

Uffe bor i Örebro tillsammans med sin fru Eleonor och barnen Alexander, 11 och Eveline, 8. Han pendlar de 2x15 milen varje dag han är i Skövde.

När Uffe inte håller på med handboll eller umgås med familjen spelar han gärna golf och lyssnar till U2, Coldplay, Kent eller Lars Winnerbäck.

Vad har du jobbat hårdast med hittills?

– Mest med ledarstaben i elitlaget samt trupperna i A-laget, utvecklingslaget samt juniorlaget. Jag vill hitta ett likvärdigt arbetssätt och rollfördelning i samtliga våra äldre lag, inte släppa saker mellan stolarna. Det är ett omfattande jobb. I fortsättningen ska jag också boka upp träningar med yngre spelare för att själv se dessa i aktion och inte ha några förutfattade meningar.

Om du jämför IFK Skövde nu och när du lämnat klubben i början av 2000-talet?

– Klubben hade ett bättre elitserielag när jag lämnade den. Klubben hade bra renommé och kunde mer än nu locka till sig duktiga inhemska spelare. För mig gäller det att se över spelartruppen. Vi kan inte göra allt på en gång. Vi måste också tänka ekonomiskt och ha ordning på finanserna.

Devisen semifinal 2020 – hur ser du på den?

– Som en utmaning skulle jag säga, vi är ju tävlingsmänniskor. Men först måste vi ta oss till slutspel. Det är steg ett på den här resan tänker jag. Att närma oss topplagen den andra delen. Att sen återigen ”vara” ett topplag för att kunna gå för att spela i Europa igen om möjligheterna och ekonomin är på plats.

– Europeiskt spel vet vi av erfarenhet är väldigt nyttigt och lärorikt och inte minst ett skyltfönster, både för våra egna spelare men också för spelare föreningen väljer att ta hit.

Uffe vill att klubben skall bygga ett lag utifrån den handboll den vill spela. Till kommande säsong har flera förstärkningar skett i försvarssyfte.

– Det är lättare att vinna matcher med 18 insläppta mål mot 32… - Vi kommer att satsa på ett 6-0-försvar, dock måste det finnas alternativ om det inte fungerar (att jämföras med 5-1-formation under Patrik Liljestrands sejour), menar han.

Den nye sportchefen ser att det finns många yngre spelare, födda 1999 och 2000, som nu är mogna att flyttas upp i elitserietruppen.

– Ja, Viktor Ljungkvist, Miguel Mbumba, Erik Sääf, Albin Rosén, Edvin Gustavsson, Adam Drebin och Jesper Jensen tror jag mycket på.

Och så ska Mats Ljungkvist assistera Jonas Wille som tränare.

– Mats har stor erfarenhet som spelare och känner de unga spelarna väldigt väl, vilket är angeläget på många vis.

Uffe är född och uppväxt i Skövde. Hans mormor och morfar kommer från Tidan och växte upp på samma gata som en viss Bert Karlsson.

– När jag var åtta år spelade jag min första handbollsmatch – i Skövde AIK (!) – och då hade jag inte tränat något. Jag kände dock tränaren Bo-Mikael Johansson som var fritidsledare på Käpplundaskolan och tog ut mig i laget.

Det blev bara en säsong i SAIK.Uffe började i samma ålder spela fotboll för IFK Skövde under Per-Arne Falkhages ledning, men det var i Blåvitt han sedan fortsatte handbollskarriären. Han hade två äldre bröder i Skövde AIK. Paul, 55 (idag) och Urban.

– Det blev mycket Rödvitt mot Blåvitt under hela barndomen. ”Palle” satsade mest på fotboll och blev en duktig målvakt i Skövde AIK, medan Urban utövade båda sporterna, men gick bort för tio år sedan.

Så småningom fick Uffe Mats Billing och Peter Hellman som handbollstränare. Han var en teknisk och lurig vänstersexa.

– När jag blev lite äldre blev Magnus Börjesson, Kjell E Larsson och Jan ”Proppen” Karlsson mina tränare, fortsätter Uffe.

IFK-liraren var bland annat med om att komma fyra på RM (SM för 14–15-åringar) med lagkamrater som Tomas Dufvander, Lasse Ljungqvist, Valid El Rahman och Fredrik Ullberg.

När Uffe var 18 år fick han anställning på IFK Skövde kansli, jobbade både med handboll och fotboll. Som aktiv satsade han under de fem kommande säsongerna bara på – fotboll – gjorde några inhopp som mittfältare i division 3.

– Spelförståelsen och tekniken var det inget fel på, men fysiken räckte inte till, konstaterar Uffe och fortsätter:

– Jag var även fotbollstränare under den perioden för pojkar födda 1975 och födda 1980.

– Det var först när ”Proppen” och Tomas Grynge 1993 tog in mig i ett rum och sa att jag skulle ta hand om det lovande pojklaget födda 1978 och Gösta Hermansson året efter blev ordförande i klubben som Uffes tränarkarriär i handboll tog fart.

– Jag fick jobba fyra år med ”Proppen” och se hur 54 egna spelare under drygt 14 år (spelare födda 1970-1984) tog steget upp i elitlagets A-trupp. Det gällde att ta sig över många barriärer på den tiden, då vi hade en vass A-trupp.

”Proppen” förde pojkar födda 1973 och födda 1974 till JSM-guld och Uffe fick uppleva fyra JSM-slutspel.

– Ett guld med 79-80:orna (mot Lugi) och två silver 77-78:orna och 78-79:orna och ett brons med 82-83:orna.

Någon spelare som du blev imponerad av?

– Ja, Robert Arrhenius (född 1979). Det gick fort för honom. Han var ingen superstjärna som 10-12-14-åring med debuterade i elitserien som 18-åring.

– Han hade ett stort driv liksom målvakten Robert Lechte. Efter tio år på IFK Skövdes kansli och många träningstimmar med ungdomar i klubben fick Uffe nog och flyttade till Stockholm.– Jag ville göra något annat. Under ett år gav jag helt enkelt fan i handbollen och läste istället reklam och marknadsföring, halva delen i Stockholm och halva delen i New York. Det var en tuff utbildning. Klubbkompisen Jesper Albansson och Johan Ström var med och stöttade mig. I den vevan sökte jag också GIH, men blev bara uttagen som reserv.

När Uffe hade studerat ett år ringde Skövde Nyheter.

– Jag fick anställning på annonsavdelningen. I samband med detta ringde ”Proppen” och ville att jag skulle bli assisterande tränare i A-laget. När ”Proppen” fick sparken och Gunnar Blombäck åter blev tränare för elitserielaget fick jag ansvaret för juniorlaget säsongen efter.

Stockholm lockade dock igen, 2001 var Uffe tillbaka i huvudstaden som tränare för BK Söder (2001-2002) som han förde upp i elitserien. Nästa anhalt för Uffe blev Djurgårdens IF (som hade gått ihop med BK Söder), där han var tränare en säsong (2002-2003) och sedan sa upp sig och gick till IFK Tumba (2003-2005) för att sedan åter hamna i Djurgårdens IF (2005-2006) med sju nationaliteter. Efter att ha varit tränare i olika klubblag blev Uffe talangutvecklare i Stockholm och drev dessutom två handbollsgymnasier.

Det sista klubblaget han tränade var LIF Lindesberg (2011-2012). Då var han sportmanager i klubben och delade tränarskapet med Herman Arenwang. Efter alla klubbengagemang blev Uffe blev mer och mer engagerad i Svenska Handbollförbundets verksamhet.

Han följde pojkar födda 1996 från 2010 (förbundskapten 2011-2017) med spelare som Lukas Nilsson, Felix Claar och Anton Hallbäck och gjorde sitt sista UVM i Algeriet förra säsongen.

Under 2008-2016 var han scouting- och analysansvarig för herrarnas A-landslag, där han bland annat hade hand om analyser av matcher, scouting och att samla in filmer och material och förbereda matchgenomgångar med förbundskaptenerna Ola Lindgren och Staffan Olsson.

Flera ögonblick att minnas?

– När mina barn Eveline och Alexander kom till världen. Dagen jag gifte mig med Eleonor.

– Dagarna när min far och min äldre bror lämnade jordelivet.

Svensk handboll internationellt idag?

– Nu är vi ju uppe och nosar igen med silvret på herrsidan i Kroatien senast. Men det gäller ju att kunna göra det över tid. För det krävs en tuffare konkurrens på toppen i landslaget. Vi behöver ha fler spelare där som spelar i de bästa klubbarna i Europa. Fler världsspelare i A-landslaget. Dessutom bör fler av dem kunna spela i bägge ”ändar” – det vill säga vara duktiga i försvar också. Jag tror laget vi har idag kan vara väldigt, väldigt bra redan till OS 2020 i Japan. Det vore en riktig fjäder i hatten av få ta det där OS-guldet.

Framtidens handboll?

– Jag attraheras av en blandning av den spanska taktiken, tekniken och elegansen och den franska fysiken och dess utvecklingsorienterade jobb. Lägg därtill den kroatiska tekniken och passionen plus det nordiska arbetet kring laget och dynamiken och förmåga att få ”laget” att verka och fungera tillsammans.

Och framtidens spelare?

– Fysiken ökar successivt liksom den individuella skickligheten i såväl försvar som anfall. Försvarsmässigt gäller det att arbeta med bättre teknik och kunna försvara större och större ytor utan hjälp. Anfallsmässigt behöver varje spelare kunna agera med högre risk och högre fart utan att göra kostbara misstag. Avslutsteknikerna måste också förfinas från alla positioner. Kollektivt blir det internationellt mer och mer komplexa spel och integrerade grundspel, där syftet egentligen är att skapa yta för individuella anfallsattacker. Ambitionen är att få försvarsspelare att flytta sig och hamna under förflyttning. Det krävs, eftersom försvarsspelarna idag är så bra på den nivån.

Svenska spelare att räkna med i framtiden?

– Den svenska spelare som kommer klara av att vara dominerande både bakåt och framåt kommer att leda utvecklingen. Vi har inte någon Karabatic (Frankrike) i den meningen. Jag är väldigt imponerad av Nicola och hans sätt att leda sitt Frankrike och PSG.

Hur ser du på resultatfixeringen i ungdomshandbollen – behövs SM för 14- och 16-åringar?

– Resultatfixeringen i unga år är inget annat än förkastlig. Likväl behandlingen av många av våra domare. Inte minst de yngre. I konkurrensen med andra idrotter skulle jag dock säga att dessa tävlingar behövs, för att locka våra ungdomar att hålla på med handboll. Vi måste dock utbilda och ”lära” våra ledare vad som viktigt i unga år. Det är ju själva kärnpunkten. Vi kan ju inte ”straffa” spelarna för att det finns ledare som inte har tillräcklig utbildning eller kompetens. För det är nämligen där ”skon” klämmer oftast.

När tar IFK Skövde sitt första SM-guld?

– Ju förr dess bättre. Klubben har startat en ”ny” process. Det skall bli spännande att se var vi kan vara om säg tre år och hur mycket vi eventuellt närmat oss. Det lag som vinner idag i Sverige gör det väldigt, väldigt bra i det internationella spelet i Champions League - bland de 16 bästa klubblagen i världen. Att vinna är en resa inte bara sportsligt utan också organisatoriskt och inte minst ekonomiskt. Det måste vi vara mycket medvetna om.

Vilka frågor blir viktiga i höstens val?

– Jag är självfallet svag för de frågor som rör skola, vård och omsorg som många andra. Jag har varit runt i en del länder tack vare handbollen och på det sättet lärt mig uppskatta det vi har i Sverige. Men vi möter i dag nya utmaningar i vårt samhälle, som vi inte gjorde förr på samma sätt. Jag kan dock konstatera att våra politiska partier inte riktigt tar idrottsrörelsen och den kraft som där finns på det allvar som de borde göra. I Sverige är idag väldigt många människor aktiva (läste nån siffra på upp emot fyra miljoner) på ett eller annat sätt, det är ganska många väljare kan jag ju konstatera.