Hon förklarar i ett pressmeddelande att visionen har funnits länge, att skapa ett boende för unga där de själva får skapa förutsättningarna. 2015 dök tillfället upp. Gården utanför Väring i Skövde kommun passade perfekt för verksamheten.

– Det har varit mycket jobb att få ordning på allt. Det är så otroligt mycket mer jobb än vad man tror att starta ett HVB-hem, säger Alma Avdagic, som arbetar som föreståndare och är delägare tillsammans med två andra på Aldrig Ensam.

2016 stod allt klart och de första ungdomarna kunde flytta in.

– Det var en sådan fantastisk känsla att vara i mål. Att ha alla tillstånd klara, personalen på plats och få göra det vi verkligen tror på.

Inriktningen på HVB-hemmet har varit att ta emot ensamkommande ungdomar. Vid årsskiftet 2017/2018 togs nästa steg och det öppnades ett stödboende med tio lägenheter i Skövde.

– Vår vision är att starta en vårdkedja. Att vi ska kunna erbjuda alla delar i en behandlingsprocess, från utredning, till behandling och sedan till utslussningslägenheter.

Vid årsskiftet togs nästa steg.

– HVB-hemmet Vrågården har ändrat inriktning till behandling för unga i åldrarna 14 till 19 år. Vi har planerat för det här länge och nu var det läge att byta spår.

HVB-hemmet är för både flickor och pojkar som lever i en otillfredsställande hemmiljö och Aldrig Ensam tar emot placeringar från hela Sverige.

– Vi har en bred kompentens i vår personalgrupp, ett färdigt utredningsteam med BUP-läkare och psykiatriker. Vi har våra behandlingsmetoder på plats och vi kan erbjuda utslussning i vårt stödboende. Precis det som varit vår vision.

Alma menar att personalgruppen är helt avgörande för hur resultatet av placeringarna ska bli.

– Vi har inte haft en enda incident bland våra ungdomar sedan vi startade våren 2016. Samtidigt som vår personalomsättning har varit minimal. Två faktorer som jag är övertygad om har ett starkt samband. För med en stabil och engagerad personal blir ungdomsgruppen också trygg.

– Grundstenen i vårt koncept är närvaro och tydlig struktur. Vi frågar, pratar, tjatar ibland, ifrågasätter, lyssnar och följer upp. Ungdomarna vet att vi finns där. Och den grundtryggheten, att kunna skapa den alliansen med ungdomarna, är ovärderlig. Det skapar också möjlighet för utveckling.

Alma Avdagic vill gärna lyfta samarbetet som Aldrig Ensam haft med skolan i kommunen.

– Skolan är ofta en stor utmaning för de här ungdomarna. Vi har lagt mycket kraft på hög närvaro i skolan och för att de ska fullfölja sin utbildning. Vi har gjort vår del och skolornas personal har verkligen gjort sin och det har visat sig i ungdomarnas resultat. De går till skolan och har utvecklats enormt.

Det är ungdomarnas utveckling och resultat som är Alma Avdagics största källa till motivation.

– Det är ibland ett tufft jobb, men det du får tillbaka är så ofantligt mycket mer.