Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur mycket tålamod ska skaraborgarna behöva ha, Ulla-Britt Hagström (L)?

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

”Ni måste ha tålamod. Det kommer att bli bättre.” Det var beskedet från SkaS styrelseordförande Ulla-Britt Hagström (L) från talarstolen i regionfullmäktige den 9 oktober. Det är samma besked om Hagström (L) kommit med vid varje regionfullmäktige de senaste åren, när frågor ställts kring SkaS växande köer och försämrad ekonomi.

Frågan är hur mycket tålamod skaraborgarna ska behöva ha.

För parallellt med Hagströms (L) uppmaning har SkaS ekonomi på ett år (augusti 2017-augusti 2018) försämrats med nästan 90 miljoner kronor, till dagens minus 110 miljoner kronor. Det väntar därför sparbeting för de redan hårt pressade anställda.

I det ingår att 60 tjänster ska bort. Vad det kommer att innebära för patienterna är inte svårt att räkna ut. De redan långa – och – växande köerna kommer att bli ännu längre. Bara under det senaste året har antalet patienter som väntat mer än vårdgarantins 90 dagar för operation eller behandling på SkaS vuxit med närmare 400 personer (från 1 164 i augusti 2017 till 1 551 samma månad i år). Sedan det M-ledda styre, som Ulla-Britt Hagström (L) är en del av, tillträdde har kön växt med nästan 600 procent. Då, i augusti 2014, fick nästan 8 av 10 operation eller behandling inom lagstadgad tid. I dag får inte ens hälften av dem det.

Var tycker du att smärtgränsen går, Ulla-Britt Hagström (L)? När är botten nådd och när kommer den utlovade vändningen? Hur har du tänkt att lösa det faktum att det styre du ingår i – som i och med valet är en minoritet – år efter år gett SkaS och regionens andra sjukhus en budget som är dömd att misslyckas redan på förhand, eftersom de inte ens ges pengar att klara redan kända kostnadsökningar, till exempel nya löneavtal.

Vi socialdemokrater har varje år lagt mer i våra budgetar till regionens sjukvård, jämfört med M-styret. Varje år har du, Ulla-Britt Hagström (L), tillsammans med ditt partis koalitionskamrater i M, C, KD och MP röstat emot det och sagt ja till mindre pengar till SkaS. Förklara gärna för de anställda på SkaS och patienterna i Skaraborg varför de ska ha ”tålamod” med det.

Alex Bergström (S)

Regionråd

Johan Ask (S)

Vice ordförande SkaS

Susanne Larsson (S)

2:e vice ordförande Östra hälso- och sjukvårdsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel