Hon har tidigare arrangerat illerutställningar i Mälartrakten, men nu blir det en utställning i Horns bygdegård utanför Väring, vilken hon arrangerar tillsammans med flera illervänner i trakten.

Intresset har varit stort och arrangörerna låter nu 100 illrar delta istället för 80, som det var tänkt från början. Illrarna kommer att bedömas utifrån hur de ser ut.

Domaren tittar bland annat på ålder, om det är hona eller hane, muskelmassa, päls och färg.

Illrarna behöver alltså inte utföra några särskilda konster, även om det faktiskt går att lära illrar sådant.

Ja, absolut! Vår hane viftar på svansen när ha vill komma upp i knät. En del har verkligen lärt dem att göra tricks, men man får tänka att man har en hundvalp hela livet.

Till årets utställning kommer deltagare från hela Sverige, och även Norge och Danmark. Att träffa andra illerägare betyder mycket, tycker Erika von Knorring.

Jag tror att det är jätteviktigt. Illrar är fortfarande väldigt exotiskt. Man måste nästan vara lite expert själv. Dessutom är illerägare överlag ganska måna om att prata om sina djur, prata av sig.

Den 29 oktober är det dags för utställningen i Horns bygdegård. Allmänheten är välkommen.

Jag uppmanar verkligen besökare att ställa frågor och prata med illerägare som kan berätta sina historier, säger Erika von Knorring.

Annars kan man lätt bli överraskad om man skaffar iller. De behöver rätt mycket yta och kan också hitta på rätt mycket bus.

De är grävare till naturen. Hittar de en blomkruka så tömmer de den, säger Erika.