Debutfilmen hette "Bruce Bond på grymt uppdrag", och spelades in när Hugo Anderson bara var elva år.

– Jag hade tjatat mig till en filmkamera i födelsedagspresent och tillsammans med min bror och några kompisar filmade vi en actionrulle där James Bond har blivit dödad och hans bror, Bruce, ger sig ut för att hämnas, säger Hugo Anderson.

– Vi gjorde 100-tals filmer och jag snöade in rätt ordentligt på det.

Sedan dess har det gått ett antal år. Hugo är numera 29 år gammal och driver produktionsbolaget hugoproduktion.se.

– Jag visste tidigt att det var film jag ville jobba med.

Förutom sitt mångåriga filmintresse har han utbildat sig på Västerhöjds medieprogram och studerat praktiskt filmarbete på Molkoms folkhögskola. Efter att under en tid varit verksam i Stockholm återvände Hugo till Skövde, där han bland annat gör reklamfilmer åt lokala företag. Han skriver manus, filmar och klipper filmerna.

– Ibland är vi ett större team och ibland är det bara jag, men jag kan hela processen.

En annan del av verksamheten rör kortfilmer, som ofta är actionfyllda fiktiva verk med humoristiska inslag. Här finns farsartade komedier och actionrullar med mycket humor och referenser till kända filmer.

– Jag gillar inte lågmälda draman, utan föredrar fartfyllda filmer med ordentliga konflikter, säger Hugo, som ibland också arbetar bland annat som fotograf åt Uti bôgdas produktionsbolag Pilsnerfilm.

Hur går det, blir du rik?

– Det är en frilansverksamhet, och ibland är det mindre att och göra och ibland är det hur mycket som helst. Men jag har jobbat heltid med det här sedan 2014 och det har gått bra hittills.

Bland Hugos favoritfilmer finns Borat, av Sacha Baron Choen, Matrix av bröderna Wachowski, samt Män och höns av den danske regissören Anders Thomas Jensen, som nyss var i Skaratrakten för att spela in film.

Även i Hugos framtidsplaner finns en långfilm.

– Jag håller på med en svart komedi, men den är bara på manusstadiet ännu. Längre fram hoppas jag kunna hålla på med både fiktion och reklam.

Nu är Hugo också anlitad som handledare vid filmprojektet Filmplats i Skövde där han ska hålla ett antal workshops.

Vad kommer du att förmedla till eleverna?

– Om man tycker det är roligt, så behöver man inte så mycket dyr teknik. Det viktiga är att man har en bra idé för filmen. Jag tror det är rätt sätt att börja med enkla medel.

– Det ska bli väldigt kul och intressant. Jag kommer säkert att lära mig en massa själv också, säger Hugo Anderson.

Relaterat till artikeln