Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hovrättens dom: Sex års fängelse efter storbranden i Södra Ryd

Artikel 31 av 32
Storbranden i Södra Ryd
Visa alla artiklar

Hovrätten har nu prövat domen angående den omfattande branden i Södra Ryd. De anser att 21-åringen ska dömas för narkotikabrott och grov mordbrand till sex års fängelse. Därmed fastställer de tingsrättens dom efter att ha tagit del av samma bevisning som redovisades i Skövde.

Hovrätten anser att det är klarlagt att 21-åringen uppsåtligen tänt på kvinnans lägenhet. Teorin är att det föregicks av en utebliven knarkleverans eftersom tullen stoppat just den försändelsen.

En 21-årig man från Falköpings kommun åtalades för att ha orsakat den stora branden i Södra Ryd, som startade på kvällen den 16 januari.

21-åringens försvarsadvokat Staffan Uvabäck menade att man inte kunnat fastställa den exakta brandorsaken, bara att elden startat inne i kvinnans lägenhet.

– Därmed är det inte ens fastslaget att den är anlagd. Det kan finnas orsaker, som att någon lagt något på ett el-element, ett kvarglömt ljus eller något helt annat, konstaterade Uvabäck då.

Annan åsikt

Åklagaren var av en helt annan åsikt.

– Även om vi inte vet var exakt branden har börjat, så visar övrig bevisning att det bara finns en tänkbar gärningsman. Den åtalade har varit upprörd på att det knark han beställt i kvinnans namn var borta och därför skickade han hoten om att tända på, menade Hampus Sabel.

Han konstaterade också att larmet till SOS kommit in 22.47, en tid då många i ett flerfamiljshus kan ha gått och lagt sig. Speciellt gäller det alla barn som vistades i flerfamiljshusen.

– Att ingen kom till skada berodde till stor del på polisens snabba insats, där de bland annat bröt upp de lägenheter där ingen öppnade, fortsatte åklagaren.

Ingen vet exakt hur stora kostnaderna för förödelsen kommer att bli, men fastighetsbolaget Balder har konstaterat att bara bygga upp husen förmodligen kostar 45 miljoner kronor.

Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom på sex års fängelse och menar att mannen ska dömas för narkotikabrott och grov mordbrand.

LÄS MER: Daniele ledde släckningen

Läs MER: Första larmet

LÄS MER: Rydsbranden prövas i hovrätten

LÄS MER: Domen: Fängelse för mordbrand i Södra Ryd

LÄS MER: Storbranden i Södra Ryd - minut för minut

LÄS MER: Mordbrännaren: ”Det var inte jag”