Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälp till unga för psykisk hälsa blir kvar

Nya mottagningar som byggts upp för Ungas psykiska hälsa på vissa vårdcentraler permanentas nu. – Det här är bevisat ett lyckosamt projekt som måste fortsätta, säger Gunilla Druve Jansson (C), ordförande i regionens psykiatriberedning.

Det har drivits som ett pilotprojekt en tid att ett antal vårdcentraler i regionen har fått ett tilläggsuppdrag att starta mottagningar för Ungas psykiska hälsa (UPH). Bland de vårdcentraler som startat denna verksamhet finns Guldvingens vårdcentral i Lidköping som till en början inhyste verksamheten på Malmgatan i Skara samt Närhälsan Oden i Falköping.

I dagsläget finns det totalt 16 mottagningar spridda i Västra Götalandsregionen, där det jobbar psykologer, psykoterapeuter och socionomer. Huvudinriktningen är korta behandlingsserier, enskilt eller i grupp.

– Från årsskiftet är projekttiden slut för våra UPH-mottagningar. Nu permanentar vi de 16 mottagningarna spridda över hela Västra Götaland för att våra barn och ungdomar fortsatt snabbt ska få hjälp och stöd vid psykisk ohälsa, säger Gunilla Druve Jansson, i ett pressmeddelande där det meddelas att regionens psykiatriberedning nu beslutat att permanenta verksamheten.

Det är fortsatt varje vårdcentrals uppdrag att bedöma psykisk ohälsa hos barn och unga och erbjuda nödvändig behandling på primärvårdsnivå.