Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hjälp en granne - tillsammans gör vi skillnad

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Nu går Sverige samman för att skydda våra äldre och sköra. En färsk Sifoundersökning visar att omkring en miljon svenskar har hjälpt en äldre granne eller person som tillhör en riskgrupp under coronakrisen . Enkla åtgärder kan göra stor skillnad för dina grannar.

HSB har låtit Sifo fråga drygt 1100 personer över hela landet om de har hjälpt, eller kan tänka sig att hjälpa, grannar som är äldre eller tillhör en riskgrupp. 16 procent uppger att de har hjälpt en granne under de senaste 14 dagarna. Det motsvarar omkring en miljon människor. Och viljan att hjälpa till är imponerande stor: Nästan alla, 95 procent, uppger att de kan tänka sig att hjälpa till. Att handla mat är det i särklass vanligaste sättet att hjälpa en granne: 9 av 10 uppger att de har hjälpt till med just matinköp.

I en kris som denna prövas våra värderingar varje dag. Därför ser vi med stolthet på den solidaritet som spirar mellan grannar mitt i coronakrisen. Inom kooperationen HSB ser vi mängder av initiativ från engagerade medlemmar som hjälper och stöttar varandra runt om i Sverige.

Det handlar bland annat om yngre människor som erbjuder hjälp för att handla åt äldre grannar. Eller något så enkelt som att ringa och småprata lite med en granne som sitter isolerad i sin lägenhet.

Den här typen av vardagssolidaritet är ett utmärkt sätt att stödja och hjälpa varandra, och att bidra till att minska smittspridningen. Men det finns fler saker som kan göra livet bättre i ett flerbostadshus. Här kommer tre tips kring hur ni kan agera.

Sätt upp lappar i alla entréer med en inbjudan till den som behöver hjälp med att handla mat eller göra andra ärenden att skriva upp sina kontaktuppgifter. Uppmuntra även den som kan tänka sig att hjälpa till med sådana ärenden att anmäla sig.

Håll kontakten med äldre och personer i riskgrupper för att stämma av deras behov och se hur de mår.

Håll igång föreningslivet så långt det är möjligt; att umgås med grannar skapar lite normalitet och glädje i en underlig tid. Med lite anpassning, till exempel genom att träffas utomhus och på säkerhetsavstånd, går det att fortsätta träffas.

Den vardagliga omsorg som grannar visar varandra är alltid viktig för samhället i stort, men just nu är den större än kanske någonsin. Vi är helt övertygade om att det svenska samhället kommer att klara denna prövning, så länge vi fortsätter sträcka ut en hand till de som behöver hjälp.

Anders Lago

Förbundsordförande HSB

Sören Pettersson

Ordförande HSB Nordvästra Götaland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel