Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henrik Allert ställer ut på Västergötlands museum

Sommarens stora utställning i Skara är skapad av konstnären Henrik Allert. Hans masker, djuransikten, hästar och varelser med organiska former i framför allt lera, men också glas, brons, grafik och olja, kommer att fylla Västergötlands museums stora hall med start söndag 23 juni.

Henrik Allert är Skövdekonstnären, som har varit leran och den egna motivvärlden trogen under ett konstnärsliv som varat i mer än 40 år. Redan som barn upptäckte han att leran passade honom och väckte lusten att skapa. Han formade sin första häst som 7-åring och sedan dess har hästen och andra djur, som tjurar, får och fåglar, liksom masker - både mänskliga och djuriska - varit en del av hans konstnärskap.

I den stora utställningen på Västergötlands museum i Skara möter betraktaren verk av Allert från olika tidsepoker. Det djur som dominerar utställningen, och som kanske har präglat hans skapande mest under alla år, är hästen. Hästkraniets skarpskurna käkar, ansiktets sammetsmjuka mule och den kraftiga kroppsformen återkommer i många av hans lerskulpturer. Trots en lång yrkesbana som konstnär finns lusten att skapa nytt och att pröva nya material och uttryck fortfarande kvar. Bland de allra nyaste verken i utställningen återfinns kraftfulla masker och tjurhuvuden med gulddekor och en oljemålning med magnoliakvistar mot guldbotten.

I utställningen finns också några verk av Henrik Allerts livskamrat Gerd Allert (1940- 2010). Hon arbetade huvudsakligen med vävd textil och hennes tunna lätta verk kompletterar och kontrasterar mot Henriks tunga organiska och jordfärgade skulpturer.

– Det var någon som sa att vi var varandras förutsättningar. Jag tyckte att det var så fint, säger Henrik Allert.

Henrik Allert, född 1937, växte upp på en liten bondgård i Västergötland, med djur och natur som en naturlig del av livet. Han utbildade sig på Slöjdföreningens skola i Göteborg och har sedan början av 1970-talet haft många utställningar i Sverige och internationellt, bland annat på Waldemarsudde. Hans verk finns på flera platser i det offentliga rummet, på museer och i privata samlingar.

Utställningen på Västergötlands museum, som invigs i konstnärens närvaro av Håkan Andersson, pågår till och med 15 december 2019.