Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Heneporten stängd i ett halvår

Nu är Heneporten stängd och kommer att vara det i omkring ett halvår, innan den nya, bredare porten är på plats.

Heneporten under Västra stambanan ska byggas om, breddas och bli högre. Den ska få två körfält plus en gång- och cykelbana. Det har tidigare varit begränsad framkomlighet i Heneporten under en kortare tid, då en stödmur skulle byggas på en intilliggande fastighet.

Nu kommer porten att vara helt stängd till och med vecka 40. Det beror på ett stort förarbete som måste göras innan själva porten byts ut.

– Arbetet går enligt plan, berättar Svante Jildenhed, senior projektledare på Trafikverket. Det måste det göra, i och med att vi har en tid där vi ska stänga av Västra stambanan. En sådan tid går inte att skjuta på.

Västra stambanan kommer att stängas av helt under den sista helgen i vecka 30, torsdagen den 25 juli till och med tidigt på morgonen måndagen den 29 juli. Då ska den gamla Heneporten rivas och den nya, större Heneporten skjutas – lanseras – in under järnvägen. Den nya porten kommer innan dess att byggas öster om Heneporten, på Skövdevägen.

Tågresenärer kommer att hänvisas till ersättningsbussar mellan Skövde och Falköping under de dagar som järnvägen stängs av.

Skövde kommun bekostar ombyggnationen, men arbetet utförs av Trafikverket.