Feng shui handlar om att skapa en miljö där vi trivs, mår bra och känner oss trygga. Vi skapar balans så att saker i hemmet samspelar, säger Caroline Dahl, inredare och inredningsstajlist.

Du kanske tänker "flum-flum"? Men när Caroline förklarar principerna inom feng shui låter mycket självklart, vilket också hennes kunder brukar märka.

Det är inte så många av dem som anlitar mig som efterfrågar just feng shui. Men i de hem och miljöer som jag stajlar och inreder använder jag mig av feng shui-tänket i vilket fall och ofta får kunderna en aha-upplevelse och säger "varför har vi inte haft det så här tidigare?!", säger Caroline.

Feng shui är ett stort begrepp som omfattar många olika delar. Det viktigaste tycker Caroline är att se över möbleringen. Utgå från de så kallade kraftpositionerna och placera stora möbler rätt i förhållande till dessa. Det innebär att vi helst ska sitta eller ligga med en vägg eller annat stöd bakom oss och ha uppsikt över rummet och ingångarna. Det skapar en känsla av trygghet.

Man vill inte ha folk bakom ryggen som kan lura på en, säger Caroline och förklarar att samma sak gäller på en arbetsplats.

I Carolines eget hem har hon till exempel ställt matsalsbordet så att kortändarna riktas mot dörrar och fönster. Och från soffan har man uppsikt ut mot matsalsdelen och köket.

Läran bygger till stor del på fem element – trä, metall, eld, vatten och jord – och olika färger, former och material ingår i olika element. Det bör finnas en balans mellan elementen i ett rum. Det behöver dock inte vara lika mycket av alla.

När det gäller färger har exempelvis blått en lugnande inverkan på oss, medan rött ger oss ökad energi.

I vardagsrummet har Caroline en ljus turkosblå fondvägg. Egentligen en lite för lugn färg för ett sällskapsrum, säger hon, men man ska också inreda med en stil man själv gillar.

Feng shui är inte beroende av olika inredningstrender. Utan det är ett arbetsredskap och det går att applicera på alla trender, säger Caroline.