Inbrottstjuvarna körde mycket vårdslöst och bilen far över hela vägen. Föraren gjorde enligt den efterföljande patrullen ett flertal omkörningar där han varit nära framförvarande trafik, gjort hastiga förflyttningar i sidled, samt sicksackat mellan lastbilar.

Färden pågick i 55 kilometer och bilen stoppades först när en annan patrull lagt ut en spikmatta över vägen. Föraren döms nu för vårdslöshet i trafik.

Mellan den 11 och 12 september tog de sig in i Centralskolans lokaler i Grästorp. Bytet blev 38 datorer och 21 surfplattor till ett sammanlagt värde av cirka 328 219 kronor. Samtliga döms för grov stöld.

Stöldräd i Alléskolan

Samma kväll bröt de sig in i Alléskolan i Vara, där otaliga uppbrutna dörrar skvallrade om deras framfart. Bytet blev en bärbar dator och två surfplattor till ett sammanlagt värde av cirka 23 200 kronor

Lagmansgymnasiet blev nästa tillslag.

Inne på expeditionsavdelningen var ett flertal dörrar uppbrutna till kontor, samt dörren till arkivet. På expeditionsavdelningen inne i de uppbrutna kontoren kunde man se spår av genomsökning. Skåpsdörrar stod öppna och lådor var utdragna, saker hade rivits utifrån sin plats.

Inne i arkivet var det en omfattande genomsökning som gjorts, där många av sakerna rivits ner från hyllorna och låg på golvet nedanför. Man kunde också se att gärningsmännen dragit för gardiner eller dragit ner persiennerna för fönstren på de kontor de brutit sig in till.

Bytet blev 50 datorer till ett sammanlagt värde av cirka 378 294 kronor. Samtliga döms för grov stöld, alternativt häleri.

Läs greps efter biljakt

Läs greps för skolinbrott

Stal smycken och pengar

Två av männen är döms också för en stöld i en Malmöbutik, där de ska ha tagit två smycken och kontanter ur en handväska. Borta är 3 000 kronor och 500 dollar i kontanter, samt två hängsmycken värda sammanlagt 8 998 kronor Båda döms för stöld.

• 29-åringen döms för stöld, grov stöld och vårdslöshet i trafik till 1,2 års fängelse. Dessutom ska han solidariskt med de andra betala skadestånd till Vara och Grästorps kommuner på över 137 000 kronor.

• 21-åringen döms för stöld och grov stöld till fängelse i 1,2 år. Dessutom ska han betala skadestånd till de drabbade kommunerna.

• 38-åringen döms för stöld och grov stöld till fängelse i ett år. Dessutom ska han betala skadestånd till de drabbade kommunerna.

• 22-åringen döms för stöld och grov stöld till ett års fängelse. Dessutom ska han betala skadestånd till de drabbade kommunerna.