Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är nya lagarna från 1 juli 2018

Den 1 juli införs flera nya lagar i Sverige. Lagen som har uppmärksammats mest är att sex utan samtycke nu blir olagligt. Som en följd av den nya lagen införs begreppet oaktsam våldtäkt.

√ Samtyckeslagen, som riksdagen tog beslut om i maj, innebär att sex blir olagligt om den ena parten genom ord, handling eller på annat sätt inte har visat att det finns ett samtycke. Det nya juridiska begreppet oaktsam våldtäkt innebär att det kan bli straffbart även om det inte har funnits något uppsåt till ett sexuellt övergrepp. Det kan innebära en fällande dom om det inte har funnits förståelse för att den andra parten inte samtycker till sex.

√ Bland övriga nya lagar inom juridiken innebär det att polisen nu får utökade befogenheter att göra inspektioner på arbetsplatser i syfte att försöka hitta människor som ska utvisas från Sverige. Bötesbeloppen höjs även för arbetsgivare som anställer personer som ska utvisas, skriver Aftonbladet.

√ Det blir även hårdare straff för att utnyttja människor för exempelvis tvångsarbete eller tiggeri, så kallad människoexploatering. Det blir även skärpta straff för människohandel och koppleri.

√ Ekonomiska förändringar från och med 1 juli innebär att taket i sjukförsäkring och bostadstillägg höjs.

√ Studiestödet till gymnasie- och högskoleelever höjs med 200 respektive 296 kronor per månad. Höjningen har beslutats träda i kraft från 1 mars och extrapengar för de månader som har förflutit sedan dess kommer också att betalas ut.

√ Skattereduktion för att vara ansluten till en fackförening införs på nytt. Det blir nu tillåtet att dra av 25 procent av årsavgiften till facket i samband med deklarationen.

√ Bland övriga nya lagar hittar vi att det blir hårdare krav för fondförvaltare som hanterar pensionspengar. Nya krav ställs för att kunna ingå avtal med Pensionsmyndigheten.

√ Det införs även nya regler för när politiker kan byta jobb till en högre tjänst inom näringslivet. Statsråd och statssekreterare föreslås få upp till ett års yrkesmässig karantän för jobb inom vissa områden. En särskild nämnd ska kunna pröva de fall som blir aktuella för att bedöma om uppdraget kan anses olämpligt.