Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är filmskaparna som kommer till första residenset

Skövdes första filmresidens har tilldelats Lisa Meyer och Anna Nygren. Mellan 24 januari till 7 februari kommer de att få bo i residenslägenheten i Rosa huset för att färdigställa ett filmmanus.

Filmresidenset i Skövde är det senaste tillskottet i residensverksamheten i kommunen och erbjuder filmare en möjlighet till fördjupat arbete på en plats som inte är hemmaplan. Residenset är ett samarbete mellan Skövde kommun och Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling i samarbete med Film i Väst.

– Skövdes filmresidens ha väckt intresse runt om i landet och vi fick in många intressanta ansökningar! Vi betraktar film som en kollaborativ konstform. Därför har residenset erbjudit möjlighet för en medsökande. Vi är tacksamma att ha kunnat ta del av så många kreativa idéer från framtida filmskapare och deras medsökande. Sammanlagt fick vi in sexton stycken ansökningar vilket inte är dåligt med tanke på en omfattande pandemi och att det är det första filmresidenset i kommunen, berättar Sanjin Pejkovic, kulturstrateg i Skövde kommun, i ett pressmeddelande.

Filmresidenset innebär att de utsedda filmskaparna får logi och studio att arbeta i mellan 24 januari till 7 februari 2021. Till detta tillkommer ett stipendium på 15 000 kronor var. Möjlighet att anordna workshop med relevant innehåll och kontaktytor med filmverksamhet och andra filmskapare.

Det är en jury som består av Jenny Luukkonen från Film i Väst, Martin Hammar, filmkonsulent på Förvaltningen för Kulturutveckling och Sanjin Pejkovic, kulturstrateg Skövde Kommun.

Lisa Meyer är regissör och manusförfattare. Hon gick ut kandidatprogrammet i filmisk gestaltning vid Akademin Valand, GU 2019. Hennes examensfilm Melanie spelade hon bland annat in på sin uppväxtort Sollebrunn med lokala ungdomar i rollerna.

Anna Nygren uppvuxen utanför Norrköping, är dramatiker, konstnär och nydebuterad författare till boken “Hunger” som kritikerrosats under vintern.

– Vår förhoppning är att under en koncentrerad period få ägna oss åt att fördjupa vårt samarbete och skriva ett första utkast av manus. Vi ser framförallt fram emot att fortsätta den research vi påbörjat under hösten där vi följer med jaktlag ut på jakt, som en förberedelse för de jaktscener som ska utspela sig i filmen. Vi hoppas också att på ett eller annat sätt få dela med oss av våra erfarenheter och metoder för att startaupp och hålla igång ett kreativt samarbete. "Jägare", som är filmens arbetstitel är en coming of age berättelse från en avfolkningsbygd, där vi får följa 15-åriga Melanie ut på sin första väpnade älgjakt, berättar Lisa Meyer.