Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handlingsplan för PFAS-områden inom ett halvår

Inom ett halvår ska Försvarsmakten ha tagit fram en handlingsplan för områden som har förorenats av PFAS. Karlsborgs flygplats är ett sådant område. – När vår miljö, inte minst vårt dricksvatten, förorenas är det allvarligt, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande.

PFAS, högfluorerande ämnen, har använts i ett stort antal produkter sedan 1950-talet, bland annat i brandsläckningsskum. Höga halter från sådant skum finns bland annat i närheten av civila och militära brandövningsplatser, som. Ämnena är mycket svårnedbrytbara i naturen och anrikas i näringskedjan. Hos försöksdjur har man kunnat se att levern, blodfetterna, sköldkörtelhormon och immunförsvaret påverkas av PFAS, enligt regeringens pressmeddelande.

– Vi har ett stort ansvar att se till att städa upp föroreningar och hindra nya gifter från att komma ut, så att de inte drabbar våra barn, säger Isabella Lövin.

Försvarsmakten har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en handlingsplan för områden som har förorenats av FAS, senast den 1 juni 2020. Om lite mer än ett år, senast den 22 februari, ska Försvarsmakten redovisa både vidtagna och planerade åtgärder.

I somras stoppade regeringen dräneringsarbetet på Karlsborgs flygplats, på grund av förekomsten av PFAS i området. Detta uppdrag är dock ingen direkt följd av det stoppet.

– Försvarsmakten ska ta ett helhetsgrepp om detta, säger Anna Söderström, pressekreterare hos Isabella Lövin.