Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Handelskammaren: Hälften av småföretagen korttidspermitterar

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Hälften av företagen i regionen har eller räknar med att korttidspermittera medarbetare. Men det skiljer stort mellan branscher.

Det visar en ny undersökning där Västsvenska handelskammaren frågat småföretagarna hur de påverkas av coronakrisen och hur de ser på regeringens olika stödåtgärder.

– Den visar att hälften av dem kommer att korttidspermittera medarbetare. Möjligheten till uppskov med skatteinbetalningen kommer att nyttjas av 40 procent av företagen, säger Västsvenska handelskammarens vd Johan Trouvé i ett pressmeddelande.

25 procent av de västsvenska företagen planerar att använda båda stödåtgärderna medan en tredjedel av företagen inte planerar att använda någon alls.

Av de föreslagna stödåtgärderna som särskilt riktar sig mot små och medelstora företag är det framför allt sänkt arbetsgivaravgift som lättar bördan. 9 av 10 småföretag anser att de kommer att ha nytta av sänkningen.

Handelskammaren menar att det behövs kraftfullare insatser till särskilt drabbade branscher.

– Det kan handla om nya åtgärder i nya paket eller att vi ökar nivån på stödet i de befintliga. Vad gäller nya insatser är det viktigt att de inte krävs lagstiftning eftersom det innebär att det tar lång tid att få ut pengarna. Om det är något som vi lärt oss de senaste veckorna så är det att utvecklingen går i ett rasande tempo.

Undersökningen visar på stora skillnader mellan olika branscher vad gäller utnyttjandet av stöden och därmed på ett behov av branschanpassade åtgärder.

– Den vanligaste orsaken till att småföretagen avstår från att söka anstånd med skatten är hög avgift och ränta, den måste regeringen ta bort för att uppnå effekt, säger Stefan Gustavsson, näringspolitisk chef på Västsvenska handelskammaren och fortsätter:

– De behöver också förtydliga vad som gäller det personliga ansvaret för skatteskulder som i dag finns hos företagets styrelsemedlemmar, så att de vågar söka.

Även tidsaspekten är viktig, särskilt för de små företagen som har mindre uthållighet.

– Vi ser hur många av de små och medelstora företagen nu kämpar för sin överlevnad, därför ser vi hellre bra åtgärder nu, än perfekta om två veckor, avslutar Stefan Gustavsson.

191 västsvenska småföretag (upp till tio anställda) deltog i undersökningen som gjordes mellan 27- 31 mars.