På scenen kommer även Skövdebördiga Jessica Andersson och Robert Gustafsson att stå. Jessica tävlar med låten "Party Voice" och Robert ställer upp med bidraget "Fuldans" och man kan onekligen undra var den sistnämnda kombinationen kan leda till. Komikern ställer upp som karaktären Roland Jäverup, som först dök upp i succén "Torsk i Tallin" och har med sig gänget i bandet Rolandz.

Men kungen av den här tävlingen är i dagsläget Thomas G:son.

Han har med fyra tävlingsbidrag och det första dyker upp i Karlstad och framförs av profilen Edward Blom, som kompositören tidigare har gjort en framgångsrik julsingel tillsammans med.

– Ursprungligen var det skivbolaget Universal som hade en idé om det här samarbetet, men när det gäller festivalbidraget så blev det klart i absolut sista sekunden. Vi lade på sången samma dag som låtarna måste skickas in, berättar Thomas G:son.

En av förklaringarna till att man lyckades få färdigt "Livet på en pinne" i tid var att han samarbetade med Stefan Brunzell och Anders "Lunkan" Lundqvist.

– Det är två enormt duktiga universalmusiker, Brunzell är just nu exempelvis kapellmästare i Jill Johnson show i Göteborg, konstaterar Thomas.

Schlagergeneralen Christer Björkman har beskrivit låten som en kuplett och kompositören tycker att det är en ganska bra beskrivning.

– Den har en del likheter med jullåten, men utan julmat, konstaterar Thomas.

Historien bakom Kalle Moraeus medverkan på festivalscenen har en lite annorlunda bakgrund.

– Vi har känt varandra länge, men Kalle har stoppats från att vara med eftersom han arbetat åt kanalen med diverse program. Nu kände vi att det var dags att prova på allvar och det lyckades. Låten är ett stiltypiskt bidrag för Kalle Moraeus & Orsa spelmän.

Ett annat samarbete är med Johanna Jansson, som i musikaliska kretsar är känd under namnet Dotter.

– Vi har jobbat ihop en hel del tidigare och det är en mycket spännande och bra artist, men vi har aldrig tidigare tävlat ihop.

Duon har tidigare haft en stor framgång med låten "Evolution" som låg väldigt högt på radions spellistor.

G:son fjärde bidrag framför av musikalartisten Emmi Christensson, som den här gången har lämnat sin huvudgenre bakom sig och ställer upp med en poplåt.

– Icarus är skriven ihop med Christian Schneider och Andreas Hedlund, som tidigare bland annat arbetat med Jon-Henrik Fjellgren. Vi sågs och skrev två låtar ihop och slutligen föll bitarna på plats.

Han är nöjd över att Skaraborg och Skövde fortsätter att dominera på det här området.

Dessutom är Calle Kindbom tillbaka i det här sammanhanget.

– Jag skrev låten ihop med Mats Tärnfors och vi funderade vem den kunde passa och kom fram till att vi borde fråga Jonas Gardell. Han nappade och skrev en väldigt fin text till den, det är ju hans paradgren, konstaterar Kindbom.

SVT ville ha med den direkt, problemet har varit att Jonas haft fullt upp med böcker, shower, signeringar och andra åtagande.

Men nu passade och då blev det träff direkt.

Bidraget beskrivs som en klassiskt lugn låt som också bärs upp av texten.

För Calle Kindbom är det extra roligt eftersom han har haft svårt att hitta tillräckligt med fokus för att skriva nya låtar.

– Jag har haft så otroligt många andra projekt som sysselsatt mig, men ska du skriva bra musik då måste du vara där till hundra procent. Konkurrensen i det här sammanhanget är benhård, menar kompositören.

Men nu är han och Skaraborg alltså tillbaka på nytt.

Läs Skaraborg har störst chans att vinna:

Läs de tävlar i Melodifestivalen: