Fjällstret är en hederstitel inom föreningen, tro nu inget annat, och Tommy Kroon förklarar sin titel med orden: Det är det som håller ihop det.

På söndagen höll man sitt traditionsenliga årsmöte på Stadshotellet mitt i stan. Inför mötet köade anmälda för att bli avprickade på listan innan de tog sig upp på andra våningen och till den pampiga salen där mötet skulle hållas. 188 medlemmar hade anmält sig.

– Nästa år får vi förmodligen hundra nya medlemmar, säger Tommy Kroon.

Han förklarar att de redan är på god väg.

– Vi var på Korvfestivalen i Stockholm för två veckor sedan och på Skaraborgsdagen i Vara i februari och varje gång får vi nya medlemmar. Vi behöver inte ens värva, de kommer till oss ändå, säger han med ett skratt.

Lite mer allvarlig tillägger han att det är populärt att ge bort medlemskap i form av ett Grynkorvogram, istället för ett telegram.

I år hade man årsmöte med Kôrvaskôj.

Börje Brelid, en av grundarna till Grynkorvens vänner, fanns förstås på plats.

Foto Kristina Claesson

– Det blir i samband med mötet en buffé med ett blindtest då våra medlemmar får proväta korv från fyra olika tillverkare tillsammans med adekvata tillbehör.

Det innebär grynkorv av okänd tillverkare, som ska betygssättas, potatismos, pepparrotssås, senapssås och rotmos.

– Sen röstar alla och väljer ut en delsegrare som blir motståndare till Eriksons, som redan är i final.

Vilken är den viktigaste frågan för Grynkorvens vänner just nu?

– Vi kämpar för att den tredje torsdagen i oktober, grynkorvens dag, ska bli en röd dag i almanackan. Vi kan också tänka oss en afton och en annandag. Eller åtminstone att den ska bli en allmän flaggdag.

Klarar ni det, tror du?

– Ja, absolut. Våra politiker har ätit grynkorv den här dagen i riksdagen de senaste fyra åren, säger Tommy Kroon.

Grynkorvens vänner grundades av Gillis Hellberg och Börje Brelid 2005. Se filmen så får du veta varför Skaraborgare som äter grynkorv är smartare än andra och hör Börje sjunga grynkorvens lov...