Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grönblå majoritet i regionen bruten

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Den konstellation av partiet som idag styr Västra Götalandsregionen har inte längre majoritet i regionfullmäktige, enligt preliminär mandatfördelning när 1028 av 1029 valdistrikt är räknade.

Idag styr Grönblå samverkan i Västra Götalandsregionen, som består av de borgerliga partierna samt Miljöpartiet. Efter valet 2014 fick dessa partier 76 mandat av 149 och hade därmed majoritet.

I årets val går Centerpartiet (+2) och Kristdemokraterna (+3) framåt, men Miljöpartiet (-6) och Moderaterna (-4) backar desto mer. Totalt får konstellationen 71 mandat av 149, vilket inte räcker för en majoritet.

Detta enligt Valmyndighetens preliminära mandatfördelning när alla utom ett valdistrikt är räknade.

Samtliga partier i Grönblå samverkan har uttryckt stor nöjdhet över samarbetet, även Miljöpartiet. Men Miljöpartiet har tidigare samarbetat med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i regionen och har sagt att partiet inväntar valresultatet och påtalat just att man har god erfarenhet av att samarbeta med både det röda och blåa blocket.

Liberalerna har oförändrat antal mandat, enligt den preliminära mandatfördelningen. Socialdemokraterna backar med tre mandat. Sverigedemokraterna går fram med sex mandat.

Feministiskt initiativ kommer inte in i regionfullmäktige utan får 0,8 procent. Antalet röster på övriga anmälda partier är mycket högt, 4,6 procent. Andelen i Göteborgs kommuns valkrets är 9,5 procent, vilket talar för att dessa röster till stor del är på Demokraterna, som haft stora framgångar i kommunvalet i Göteborg. Spärren för att komma in i regionfullmäktige är tre procent.

Allt enligt preliminär mandatfördelning när 1028 av 1029 valdistrikt är räknade.

Enligt preliminär röstfördelning får Moderaterna 18,6 procent av rösterna (-3,1 procentenheter jämfört med val 2014), Centerpartiet 7,6 procent (+1,4), Liberalerna 6,9 procent (-0,2), Kristdemokraterna 7,6 procent (+1,8), Socialdemokraterna 27,0 procent (-3,3), Vänsterpartiet 9,6 procent (+1,3), Miljöpartiet 4,6 procent (-3,7), Sverigedemokraterna 12,8 procent (+3,5), Feministiskt initiativ 0,8 procent (+0,5) och övriga anmälda partier 4,6 procent (+1,8).

Jämfört med det preliminära valresultatet i riksdagsvalet får Sverigedemokraterna nästan 5 procentenheter lägre röstandel i regionvalet. Även Moderaterna, Centerpartiet och Socialdemokraterna får något lägre röstandel i regionvalet jämfört med riksdagsvalet.

Liberalerna, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet får högre röstandel i regionvalet jämfört med i riksdagsvalet.

Om man tittar på den preliminära mandatfördelningen i regionvalet för östra valkretsen i Västra Götalandsregionen (Skaraborg) är antalet mandat för de olika partierna oförändrade, med två undantag. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet förlorar varsitt mandat. Skaraborg går enligt detta från 25 mandat i regionfullmäktige till 23.

Skaraborgarna har röstat annorlunda jämfört med regionen som helhet i regionvalet. En högre andel har röstat på Moderaterna, som får 19,6 procent i Skaraborg, på Centerpartiet som får 9,7 procent, Kristdemokraterna som får 9,0 procent, Socialdemokraterna som får 32,1 procent och Sverigedemokraterna som får 14,0 procent.

En lägre andel har röstat på Liberalerna som får 5,3 procent, Vänsterpartiet som får 6,1 procent och Miljöpartiet som får 2,8 procent. Skillnaden är också mycket stor vad gäller röster på övriga anmälda partier, som bara får 1,1 procent i Skaraborg. Feministiskt initiativ får också lägre andel röster, 0,4 procent i Skaraborg.