Tidig förmiddag mitt i december. Temperaturen ligger strax under nollan och luften är krispigt kylig i väntan på snön som ska falla senare under dagen.

Så här dags råder lugnet på Jutagårdens ridskola utanför Skultorp. I hagarna går hästarna och äter av grovfodret, i väntan på att lektionerna ska dra igång framåt eftermiddagen. Från ett av utestallen hörs ljudet av släggslag mot ett städ när hovslagaren justerar en sko, i övrigt är det tyst.

Ute på gårdsplanen ser det mesta ut som det brukar på anläggningen. Bara en titt på dörrarna till det nedre stallet antyder att något är förändrat.

Den svarta dörren av stående plank som satt där tidigare är borta. På plats finns istället en gedigen konstruktion av stabila ekplankor inlagda i ett rombformat mönster i en ram av svarta metallprofiler. Det är första tecknet på den omgörning som stallet genomgått det senaste halvåret.

Väl innanför dörrarna möts besökarna av ett antal boxar på båda sidor av gången. Ekplanken återkommer i boxinredningen och stolparna däremellan. Gallren mellan boxarna och i dörrarna är tillverkade av galvade rör och de målade ytorna har fått en krämvit nyans. Tillsammans ger allt ett ljust och fräscht intryck.

Plankorna i ek kommer från Halland. Valet av träslag är mycket medvetet.

– Vi ville skapa en lite mer gedigen känsla och en plats man kan vara stolt över. Målet har varit att det ska vara unikt och inte se ut som andra stall, säger Frida Hansson, som äger Jutagården och driver ridskolan på uppdrag av Skultorps Ryttarsällskap.

Tidigare fanns ett antal spiltor i det nedre stallet. Nu är de ersatta av boxar. En del är lite mindre och används till ponnyerna, medan ett antal håller måtten för stora hästarna. Det övre stallet är inrett på samma sätt som det nedre, men med större och färre boxar. Totalt finns plats för 20 hästar i de båda stallen.

– Vi tog bort alla spiltorna för hästarnas skull, så att de ska få sin egen plats. Allt är måttbeställt utifrån våra önskemål, berättar Frida.

Utöver materialvalet finns också en del fina detaljer som ger den där extra touchen åt miljön, bland annat har varje box en infällbar sadelhängare i ek på sirliga fundament i svart gjutjärn och en halvmåneformad tränshängare i ek som tillverkats för hand. Vidare har ett vitt, klassiskt hästhuvud placerats på mellanväggen ovanför gången en bit in i stallet.

– Vi har låtit oss inspireras av anläggningar som Lövsta stuteri i Uppland och Jan Brinks Tullstorp i Skåne, säger Frida.

I dag är både övre och nedre stallet färdiga och i användning, men en del återstår. En spolspilta med kaklade väggar ska byggas. Dessutom ska det bli ett stalltorg med ekinredning mellan de båda stalldelarna.

Frida berättar att man försökt göra förändringarna med varsam hand.

– Det var viktigt att ha kvar skalet, så våra elever känner igen sig i miljön och känner att det är deras stall.

Frida köpte Jutagården 2006 av ridsportlegenden Ylva Lovén Swärd. Under Ylvas tid bildades Skultorps Ryttarsällskap 1972 och klubben har därefter varit ansvarig för ridskolan, så även efter Fridas övertagande.

Som ägare har Frida gjort nödvändiga renoveringar efter behov. Dessutom har klubben bekostat en grusad ridbana med tillhörande belysning samt ombesörjt byte av underlaget och uppsättning av ny sarg i ridhuset, vilket gjordes för tre år sedan.

Planerna på att bygga om stallet har funnits några år. Att det dröjde till nu har sin förklaring.

– Vi har inte varit säkra på om vi skulle bygga nytt eller renovera, dessutom har vi funderat på hur vi ska ha hästhållningen. Bland annat hade vi ett tag planer på att bygga en stor lösdriftshall, men valde en annan variant.

– Nu går hästarna i mindre grupper i olika hagar och med ligghallar i varje hage. De går ute dygnet runt, utom när vädret är som värst, då vi tar in dem. Sedan tas de in i stallet i anslutning ridlektionerna, berättar Frida.

Hon konstaterar att man ville testa lösdriften först, för att därefter se vilket stall som skulle byggas. Nu har man gjort det och därefter skapat en stallmiljö där både hästar och människor har goda förutsättningar att trivas.