I entrén till Skaraborgs sjukhus Skövde finns ett 50-tal skåp där besökare kan låsa in kläder eller andra saker. Men på sistone har det varit svårt för patienter och andra besökare att använda skåpen.

Det krävs nämligen att du har en gammal femkrona, det stora myntet som har avskaffats som betalningsmedel och som de flesta, myntsamlare undantagna, har gjort sig av med.

- Vi har den här tjänsten som sköts av Västfastigheter och de hade missat att beställa lås när femkronorna försvann. Vi hade möte i veckan om detta och då framkom att nya skåp är beställda. De ska levereras vilken dag som helst. Västfastigheter beklagar att de missat detta, säger Eva Sundström på Skaraborgs sjukhus.

Det gick tydligen inte att enbart byta ut själva låssystemet utan det blir helt nya skåp. De nya skåpen blir något färre till antalet.

På sjukhuset har man fått in en del klagomål på att det är svårt att låsa in sina saker om man inte råkar förfoga över gamla femkronor. Detta har blivit mer tydligt nu när det blivit kallare och fler använder mer skrymmande kläder.

Normalt finns det plats på mottagningar och avdelningar för att hänga av sig kläder, men en del besökare vill bli av med ytterkläder och andra persedlar redan i entrén.