Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyra av fem har fast läkarkontakt

Efter en reform har nu över fyra av fem listade på vårdcentraler i regionen en fast läkarkontakt.

Vid årsskiftet infördes i regionen en stimulansersättning för de vårdcentraler som lyckades erbjuda minst 70 procent av sina listade personer en fast läkarkontakt. Kort efter denna reform har nu 81 procent av alla listade på någon vårdcentral en fast läkarkontakt.

Detta berättas i ett pressmeddelande från de fem grönblå partierna som styr Västra Götalandsregionen.

– Efter att under ett långt politiskt liv drivit frågan om husläkare är det nu oerhört glädjande att se resultaten av regionens fastläkarreform. Vårdcentralerna har svarat på stimulansersättningen på ett utmärkt sätt och 1,4 miljoner av Västra Götalandsregionens invånare har nu fått en fastläkare, säger Jonas Andersson, ordförande för Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i pressmeddelandet.

Brist på allmänläkare

Bristen på allmänläkare har försvårat att införa fasta läkarkontakter på vårdcentralerna. Samtidigt kan det omvänt vara så att frånvaron av ett fastläkarsystem som begränsar uppdraget för en allmänläkare på en vårdcentral kan bidra till att färre vill bli allmänläkare.

Antalet personer som är listade per heltidsarbetande specialistläkare än nu 1609 personer i genomsnitt. Antalet personer som är listade hos en ST-läkare som är på väg att bli specialist är i genomsnitt 861 per ST-läkare.

185 av regionens 204 vårdcentraler klarar därmed kraven för att få ersättning för fast läkare. 98 av dessa drivs av regionen själv genom Närhälsan och 87 drivs av privata vårdgivare.