Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Friska barn med smitta hemma ska inte gå till skolan

Även symtomfria yngre barn och elever som bor tillsammans med någon som har covid-19 rekommenderas att stanna hemma.

Folkhälsomyndigheten gör nu en förändring i rekommendationen förhållningsregler för hushållskontakter i den uppdaterade vägledningen för smittspårning: även symtomfria barn i för- och grundskola ska stanna hemma om någon i familjen har konstaterad covid-19. Sedan tidigare gäller rekommendationen för äldre elever, som elever i gymnasieskolan.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att denna åtgärd inte kommer att ha någon avgörande effekt på smittspridningen i skolan eller samhället i övrigt.

"Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro, och till att möjliggöra att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan. Vi hoppas att rekommendationen kan stilla den oro som vi vet att många lärare och annan personal har känt kring att ta emot barn med covid-19 hos någon i hemmet" säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Samtidigt som de nya rekommendationerna införs betonar Folkhälsomyndigheten att den tidigare bedömningen om barnens låga smittsamhet kvarstår. Bedömningen är att barn får milda symtom och att de inte är drivande i smittspridningen.

Dessutom har personal i för- och grundskola inte heller en högre risk att diagnostiseras med covid-19 än andra yrkesgrupper, enligt Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten bedömer att förändringen i rekommendationerna kommer att fungera bra för många barn, medan det för andra barn innebär att de tillfälligt förlorar den trygghet och de rutiner som skolverksamheter står för i vardagen.

Under förmiddagen håller utbildningsminister Anna Ekström (S) pressträff om de nya rekommendationerna.

Såväl Lärarförbundet som Lärarnas riksförbund är positiva till att Folkhälsomyndigheten ändrar sina rekommendationer så att barn i förskola och grundskola ska stanna hemma om någon de bor med konstaterats med covid-19.

"Det är ett mycket välkommet besked att Anna Ekström nu gör verklighet av den dialog som vi hade om behovet av att införa familjekarantän i förra veckan och nu inför det för hela grundskolan, förskolan och fritidshem. Det är en seger för Lärarförbundets medlemmar", säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, säger att de har en stor grupp bland medlemmarna som länge har varit väldigt oroliga för smittspridningen.

Jag tror att de nya rekommendationerna kommer att skapa en större trygghet för våra medlemmar. Samtidigt finns det en oro för att arbetsbelastningen ska öka när man ska hålla skolgången i gång för de elever som ska vara hemma, särskilt för de yngre, säger hon till TT.

Åsa Fahlén anser att de nya riktlinjerna måste åtföljas av tydliga rekommendationer och regler ute på skolorna.

Det är fullständigt oacceptabelt att man inte kan gå ut tydligare och tala om att varenda enskild skola ska förhålla sig till rekommendationerna. Det har lett till att kommuner och skolor gör olika. Det skapar jättestor frustration ute bland lärarna.

Petronella Uebel/TT