Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frias från dödsolycka

22-åringen från Enköping som stått åtalad för vållande till annans död då en 16-årig pojke omkom i en trafikolycka på E 18 frias. Däremot fälls han för grov vårdslöshet i trafik.

Straffet blir villkorlig dom med samhällstjänst om 50 timmar, vilket i det här fallet motsvarar en månads fängelse.

Dödsolyckan skedde den 21 juli 2012 i höjd med Brunnby. Ett större sällskap, i två bilar, var på väg till en bilträff på Hälla. Enligt domstolen är det klarlagt att 22-åringen och en kompis kappkörde på E 18 mellan Enköping och Västerås i juli 2012. De turades om att ligga först och passagerarna i deras bilar vinkade åt varandra de gånger bilarna passerade varandra. Förarna hade också kontakt med varandra via telefon och de bestämde sig för att ”busa” med en tredje bil, en Saab, som kommit emellan dem.

Saaben blev påkörd bakifrån och i den satt en då 43-årig man och hans två döttrar från Västerås. 43-åringen tappade kontrollen över sin bil och körde in i vajerräcket där han krockade med en mötande bil.

22-åringens bil voltade och 16-åringen, som satt obältad, slungades ur bilen. Han avled omedelbart.

Ytterligare en passagerare som skadades svårt, en flicka i 16-årsåldern, flög cirka 30 meter genom luften. Hon överlevde kraschen men vårdades länge på lasarettet för sina skador.

Tingsrätten slår också fast att farten måste ha varit mycket högre än den tillåtna och att 22-åringen höll ett all- deles för kort avstånd till Saaben. Därför fälls han för grov vårdslöshet i trafik.

När det gäller åtalspunkten vållande till annans död finns olika versioner av händelseförloppet.

Tingsrätten anser att de båda förarna av förklarliga skäl tonat ner sina egna roller i olyckan och menar att de båda farit med osanning på vissa punkter.

Saabföraren menar att det var hans bil som blev påkörd bakifrån under det att han låg kvar i det vänstra kör-fältet. 22-åringen har å sin sida hävdat att han bytt körfält helt och hållet och att han därefter blev påkörd av Saaben när de kom upp jämsides.

22-åringens version i det kritiska skeendet stöds av två utomstående vittnen som säger att det var Saaben som körde för fort och inte kunde komma förbi 22- åringens bil.

Ett annat vittne svävade på sitt vittnesmål om vilken av bilarna som först touchade vem. Därför går det inte att bevisa att 22-åringen gjort sig skyldig till vållande till annans död och vållande till kroppsskada, grovt brott.

Den döde 16-åringens föräldrar hade yrkat på skadestånd för sveda och värk på vardera 25 000 kronor liksom flera av passagerarna i de inblandade bilarna.

Flickan som blev svårt skadad hade krävt 75 000 kronor.

Ingen av dem får nu några pengar eftersom 22-åringen frias från de åtalspunkterna.