Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framtidsforskaren spekulerar om 2019

De senaste årens högkonjunktur tycks vara på väg mot sitt slut och en stigande oro kännetecknar det gångna året. Professor Stefan Tengblad berättar vad vi kan förvänta oss av 2019.

Stefan Tengblad är professor i företagsekonomi och centrumledare för forskningsarbete inom Framtidens företagande på Högskolan i Skövde.

Bakom det siande namnet döljer sig fyra forskningsgrupper med olika inriktningar. Gemensamt organiserar de sig för att möta framtidens förutsättningar.

– Det går inte att veta exakt hur det kommer bli men det gäller att ha ett öppet sinnelag. Förändringar kan bero på teknologiskt utveckling, sociala förändringar eller att en ny generation växer fram, säger Tengblad.

Man forskar bland annat på standardisering av processer. Något som, enligt Tengblad, kan medföra monotona jobb vilket i sin tur medför ökad sjukfrånvaro.

– Det är inte helt enkelt att få till en balans, säger han.

Oroligt 2018

Tittar man i backspegeln har Skövde och Skaraborg haft ett bra år, menar Stefan Tengblad. I Sverige och världen kan man dock se andra tendenser.

– Året har kännetecknats av en stigande oro. Man börjar ana att högkonjunkturen är på väg att ta slut. Det har också varit en stor politisk osäkerhet i riksdagen denna höst. Handelskriget mellan Kina och USA har väckt debatt, Trump har signalerat en förändrad inställning till frihandel jämfört med vad landet haft tidigare.

Sysselsättningen i Sverige har dock varit bra, menar han.

Kan få konsekvenser

Tengblad tror att räntorna fortsatt kommer vara låga även under det kommande året. Han spår också att det nämnda handelskriget kommer att medföra vissa påföljder.

– Jag tror att det finns risk att det kommer få konsekvenser i form av minskad handel, försämrad konjunktur, osäkerhet, att människor håller hårt i sina pengar och minskad byggverksamhet. Sverige är ett väldigt frihandelsberoende land. Samtidigt kan man inte se några protektionistiska tendenser i Europa.

Det finns en risk att en avmattning gör att arbetslösheten ökar, men tekniska innovationer kan också bidra till positiv utveckling och växande företag.

– Det är svårt att spekulera i vilka samhälleliga effekter det kan ha, säger Tengblad.

Han beskriver både positiva och negativa möjligheter som 2019 kan bära med sig.

– Det behöver inte bli dramatiska effekter om det inte blir en global lågkonjunktur. Om det går att undvika så kan Sverige klara sig bra.

I Skövde och regionen kan det bli högre arbetslöshet, i synnerhet då Volvo har många bemanningsanställda. Tengblad betonar att det är en konjunkturkänslig bransch.

– Samtidigt har Volvo Cars vuxit, det finns möjligheter att de kan fortsätta ta marknadsandelar. På lastbilssidan kan det bli en nedgång med minskad sysselsättning på den fabriken. Det är en stor risk att det går sämre där.

Många småföretag kommer att fortsätta som i nuläget, tror Tengblad.

– De får försöka hålla en god kundrelation och försöka ta reda på om deras kunder kommer att fortsätta att köpa. Om inte den befintliga försäljningen ökar får de försöka skaffa nya kunder. De får försöka ha bra erbjudanden och vara konkurrenskraftiga i både pris och kvalitet.

Digitaliseringen påtaglig

Den rådande digitaliseringen kommer ha stor påverkan på många branscher, i synnerhet bank- och finanssektorn. Spelreglerna förändras och nya, mindre aktörer vinner mark.

– De stora bankerna har haft affärsidéer som är kostsamma. De har dyra IT-system och stora kostnader i form av löner och lokaler. De nya aktörerna russinplockar och hittar nya digitala lösningar. Många kommer nog att använda deras tjänster i stället, säger Tengblad.

De stora nätjättarna som Google, Amason och Facebook börjar stanna av i sin tillväxt. Något som är naturligt, men svårkontrollerat.

– De har vuxit kraftigt i många år och det är inte så konstigt att det stannar av. Det är en större kritisk hållning från det allmänna hållet mot nätjättarna. Det är inte alltid positiv att öka mycket. Det spelar ingen roll att en aktie har ökat i värde med 2000 procent de senaste åren, om den går ner 20 procent blir ledningen nervös.

Digitaliseringen kan leda till att arbetstillfällen försvinner inom vissa sektorer.

– Man har nödvändigtvis inte ett tryggt jobb bara för att det går bra för branschen, säger Tengblad.

Till den som är lite nervös inför det kommande året kommer Tengblad med en del tips.

– Det är bra om man har en beredskap på att kunna byta arbete. Det kan handla om att ta tillfällen som dyker upp och ha en viss typ av färdigheter så att man inte blir arbetslös. Var redo att ta ett nytt jobb.