Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Frågan som domstolen glömde bort försenar satsning på Billingen

 
Billingeprojektet i Skövde
Visa alla artiklar

Arbetet med att få tillåtelse att ta mer vatten ur Hållsdammen för konstsnö har fått göra en ofrivillig halvhalt. Kommunen måste först söka tillstånd för dammverksamhet. – Vi får städa upp efter tidigare missar, säger fastighetschef Ingemar Linusson.

”Har ni tillstånd för att bedriva dammverksamhet?” Frågan kom upp i samband med huvudförhandlingen i ärendet den fjärde oktober. En delegation från Mark - och miljödomstolen var på plats i Skövde för att träffa kommunen.

Man kan tänka sig att åtminstone kommunens representanter blev rätt långa i ansiktet.

LÄS MER: Långt gångna planer för Billingen

LÄS MER: Billingen i framtiden - här är bilderna

– Frågan kom som en överraskning, säger fastighetschef Ingemar Linusson.

– Vi har en vattendom från 2012 men då hade uppenbarligen Mark- och miljödomstolen missat att informera om att det krävdes tillstånd för dammverksamhet. Så nu får vi städa upp efter dem.

LÄS MER:Klart: Ja till Billingesatsningen

Nu måste kommunen göra en sådan ansökan vilket innebär att ett beslut i den viktiga frågan om att få utöka uttaget av vatten ur dammen från 30 000 kubik till 100 000 kubik, skjuts på framtiden. Frågan är helt avgörande för att kommunen ska kunna tillverka konstsnö till de utökade spåren och slalombacken när det blir klart.

– Vi hade räknat med att få en dom 15 december. Nu blir det i bästa fall till nyår. Blir det inte så och processen tar för lång tid hamnar vi i bryderier. Då har vi bara 30 000 kubikmeter vatten för konstsnö så det gäller att planera var vi lägger den, säger han.

De nya konstsnöspåren är klara att ta i drift nionde december. Det planerade utbyggnaden av slalombacken är inte påbörjad, den blir klar tidigast 2020/21

Hållsdammen var från början är en mosse som för hundra år sedan dämdes upp till en damm för att kunna driva kvarnar.

LÄS MER: Avgörande möte för Billingeprojektet