Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt tufft för många som drabbades i branden

 
Storbranden i Södra Ryd
Visa alla artiklar

För en knapp månad sedan rasade branden på Timmervägen i Södra Ryd. Fortfarande är det många av de drabbade som behöver hjälp på olika sätt.

Efter branden i Södra Ryd för snart fyra veckor sedan är det många som på olika sätt velat stötta dem som tvingades lämna sina hem. Bland annat har ett par olika företag skänkt diverse sängkläder, men även hygienartiklar har lämnats in, liksom en hel del fryst mat.

En första utdelning hölls den 2 februari och på onsdagseftermiddagen var det dags för nästa omgång med nätverket Brydig – om stadsdelen Ryd som samordnare.

Marie Almenfors befinner sig i Parkstugan den här eftermiddagen. Hon berättar att de skänkta sängkläderna har delats upp i olika stora poster för att passa olika typer av mottagare. Bland de drabbade finns allt från stora familjer till singelhushåll, vilket innebär att behoven ser olika ut.

Marie själv och hennes familj hör till dem som bodde i huset där det brann på taket. Hon bekräftar att det varit och är en tuff tid för henne och många andra.

– Det är många som mår dåligt och som har det jättejobbigt. Själv är jag inte från något krigsdrabbat land och inte heller mina barn, men de har haft jättestora problem.

– Min femårige son har haft svårt att sova. Han har blivit extremt mörkrädd efter branden och har fått sova med lamporna tända, berättar hon.

Hon konstaterar vidare att hon och familjen ändå hör till dem som haft tur.

– Jag har en hemförsäkring och behöver inte oroa mig så mycket, men jag ser andra runt omkring, som inte visste att de skulle ha en hemförsäkring, eller som precis hade flyttat hit. Det är barnfamiljer, unga killar och äldre, det har varit fruktansvärt för dem, säger Marie med eftertryck.

Att behovet av hjälp därmed är fortsatt stort är Marie den första att skriva under på. Hon konstaterar också att det finns många goda krafter som gör allt de kan för att bidra.

– Skolan har varit fantastisk vill jag säga och kyrkorna har gjort jättemycket. Dessutom har Balder gjort en imponerande insats. Richard Weinö har varit med ända från natten då det brann och ställt upp hela tiden, rätt igenom. Han har varit helt fantastisk, säger Marie.

Rune Hjelm är med i Timmermannens vänner, som har hand om Parkstugan i Ryd, där eftermiddagens utdelning sker. Han bor själv inte i något av de drabbade husen, men har genom sitt engagemang i Parkstugan varit på plats och hjälpt till så gott han kunnat under veckorna som gått.

– Det har varit full fart sedan branden och vi har hjälpt till där vi kunnat, säger Rune.

Han konstaterar att det vid en sådan här händelse blir uppenbart att civilsamhället har en väldigt viktig uppgift att fylla.

– Vi känner människorna som drabbats och det blir en annan känsla om man gör det för att man känner för människorna, säger Rune.

Marie för sin del har en del åsikter om kommunens insatser under perioden som gått.

– Det har det blivit otydligare för de drabbade att veta hur de ska gå tillväga för att få hjälp och det finns ingen given samlingspunkt dit folk kan gå för att få hjälp att ordna med vad det nu kan vara, säger Marie.

Hon konstaterar att det har gått ut information om att man ska vända sig till vårdcentralen om man mår dåligt, men att den informationen troligen inte har nått fram till alla.

– Efter en tid kom det även ett namn och ett telefonnummer på kommunens hemsida som man kunde ta kontakt med om ens barn och ungdomar mådde dåligt, men det är inte alla som har tillgång till en dator och det är inte alla som pratar svenska, så informationen har inte nått ut riktigt.

Överhuvudtaget har hon saknat ett mer omhändertagande krisarbete från kommunens sida.

– Vi upplever att vi inte får den stöttning av kommunen som vi vill ha. Vi är väl lite bortglömda i Ryd som vanligt känns det som.

– Det ska inte behöva vara så att det pratas om att ”om det hade hänt något med politikernas hem, så hade det sett annorlunda ut” men det är så folk säger nu och det är jättetråkigt, konstaterar Marie.

Hon påpekar dock att det känns som branden mitt i allt sitt elände också gjort något gott för Ryd.

– Det märks en annan öppenhet än vad det var tidigare, så vi hoppas trots allt att det kan bli början till något bättre, säger Marie Almenfors.