Annons
Vidare till skovdenyheter.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fortsatt stark konjunktur trots Trump

Brexit och Trumps handelshot oroar företagen i Skaraborg. Men trots det tror Skaraborgsföretagen på en fortsatt stark konjunktur.

Den Västsvenska konjunkturen står sig fortsatt stark med låga nivåer av varsel och en hög konsumtion.

Hos Skaraborgs företagare är man positiva kring den framtida konjunkturutvecklingen.

- De flesta indikatorer går bättre under mars månad jämfört med föregående mätning, även om vi fortfarande ser en viss osäkerhet hos företagen på längre sikt, säger Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren.

Antalet varsel och konkurser fortsätter att minska. Bilförsäljningen ökar och är fortsatt stark. Västsverige redovisar som helhet fortsatt god tillväxt och den lägsta arbetslösheten i landet.

- Ett tecken på vår styrka är att Västsverige just nu driver svensk exportutveckling där fordonsindustrin är den stora dragkraften. Det förstärks naturligtvis av den extremt svaga kronan. Jämfört med euron har den inte varit så här svag sedan 2010.

Handelskammarens företagspanel i Skaraborg är fortsatt optimistisk kring framtiden. På längre sikt är dock förväntningarna, precis som vid föregående mätning något mer osäkra.

- Vi får inte glömma att företagen upplevt en väldigt stark konjunktur under de senaste två åren, vilket vi inte sett sedan tiden före finanskrisen 2008. Därför är det ganska naturligt att företagen nu frågar sig hur länge det håller i sig. Samtidigt finns naturligtvis en oro för Brexit och handelspolitiken, säger Bjarne Pettersson, regionchef i Skaraborg.

- Det är glädjande att konjunkturen fortsätter att vara mycket stark och att Skaraborgs företagare fortsatt ser ljust på framtiden, avslutar Bjarne Pettersson.